MH SR súhlasí s prokuratúrou, že Hlavný banský úrad porušil viacero zákonov

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vyhovelo protestu prokurátora, ktorý namietol, že Hlavný banský úrad (HBÚ) neudelil pokutu za prekročenie množstva vyťaženého nerastu v roku 2015, čím porušil viacero zákonov. Pre TASR to potvrdil hovorca MH SR Maroš Stano s tým, že rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť.
Prokurátor Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici podal 24. februára 2017 protest prokurátora proti rozhodnutiu Hlavného banského úradu zo 6. augusta 2015, ktorým zastavil konanie o uložení pokuty organizácii, ktorej bola povolená banská činnosť v lome Hradová v dobývacom priestore Košice IV – Hradová. „Predmetným rozhodnutím boli porušené viaceré ustanovenia zákona o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe, zákona o ochrane a využití nerastného bohatstva, banský zákon a zákona o správnom konaní,“ uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár. HBÚ sa s protestom proti porušeniu zákona nestotožnil, a preto sa obrátil na MH SR ako na nadriadený orgán.
V tomto prípade však už Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Žiari nad Hronom začalo trestné stíhanie. Vyplýva to z písomného dokumentu, ktorý má TASR k dispozícii, kde sa konštatuje, že „ide o prečin zneužitia právomocí verejného činiteľa podľa Trestného zákona, ktoré sa týka zastavenia konania o uložení pokuty organizácii EUROVIA – Kameňolomy, vydané HBÚ.“
Zákon o banskej činnosti uvádza, že organizácia je povinná vykonávať svoju činnosť podľa povolenia a podľa technickej dokumentácie overenej v konaní o povolenie činnosti.   Podľa informácií TASR v tejto dokumentácii mala firma uvedené také množstvo vydobytého nerastu, aby nemusela realizovať posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Firma však reálne vyťažila mnohonásobne viac, a tak porušila vyššie uvedenú zákonnú povinnosť.
Napriek detailnému zdokumentovaniu bolo konanie na príkaz predsedu HBÚ Petra Kúkelčíka zastavené a pokutu tak organizácia nedostala. „HBÚ rozhodnutím číslo 73-1104/2015 zastavil konanie o uložení pokuty organizácii EUROVIA – Kameňolomy, s. r. o., Košice – Barca z dôvodu, že v ňom nebolo možné preukázať porušenie povinností, za ktoré by bol orgán štátnej banskej správy príslušný uložiť sankciu,“ uviedla v reakcii pre TASR kancelária predsedu HBÚ.
Podobný prípad, keď sa nekonalo vo veci oznámenia o prekračovaní povolenej výšky ťažby a tiež nebola za to uložená pokuta, bol aj v pôsobnosti Obvodného banského úradu (OBÚ) v Prievidzi koncom minulého roka. Aj v tomto prípade zakročil prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín, ktorý vydal upozornenie prokurátora. S tým sa však OBÚ v Prievidzi stotožnil a pokutu napokon uložil. Napriek tomu tam polícia tiež vyšetruje podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.
„Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Prievidza začal 1. marca 2017 trestné stíhanie vo veci prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Toho sa mal dopustiť neznámy páchateľ, zamestnanec Obvodného banského úradu v Prievidzi, keď v roku 2016 pri vedení správneho konania proti spoločnosti KSR-KAMEŇOLOMY SR vykonal svoju právomoc spôsobom odporujúcim zákonu v úmysle zadovážiť sebe, alebo inému neoprávnený prospech,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

Súvisiace články

Aktuálne správy