Keď deti dedia: 17 najbohatších ľudí v Európe

, businessinsider Foto: thinkstock;SITA/AP;TASR/AP;YTgrab

Sunday Times nedávno zverejnil svoj zoznam boháčov Sunday Times Rich List, zdá sa, že britskí miliardári profitovali z "Brexit Boomu", z čoho vyplýva, že najväčšie európske šťastie treba hľadať inde na kontinente. Na zozname dominujú majitelia známych módnych domov, supermarketov aj výrobcovia z Francúzska, Nemecka, Talianska.

Business Insider sa pozrel na Európanov, ktorí sa tento rok dostali do rebríčka bohatých Sunday Times. Vybrali tých, ktorí buď žijú, alebo sa narodili v Európe.

17. Sri a Gopi Hinduja, čisté imanie: 16,2 miliárd GBP.
Dvaja bratia vo veku  81 a 77 rokov, vytvorili svoje rozsiahle bohatstvo prostredníctvom rozvoja nehnuteľností, výroby automobilov a nedávneho predaja starého vojenského úradu v londýnskej Whitehall za 300 miliónov libier.

16. Rodina Mulliezovcov, čisté imanie: 16,6 miliárd GBP.
Rodina pôsobí v Arnaud Group, francúzskej medzinárodnej maloobchodnej skupine. Korporácia má sídlo v Croix, vo Francúzsku. Skupina má takmer 270 000 zamestnancov v 15 krajinách.

15. Giovanni Ferrero s rodinou, čisté imanie: 17,6 miliárd GBP.
Dnes  52 ročný Giovanni Ferrero prevádzkuje cukrárenskú spoločnosť Ferrero SpA, ktorá je známa svojou nátierkou Nutella a čokoládami Ferrero Rocher, od smrti svojho brata Pietra Ferrera v roku 2011.

14. Stefan Persson, Lottie Tham, čistá hodnota: 17,8 miliárd GBP.
Švédska súrodencká dvojica vo veku 69 a 68 rokov, stále majú väčšinový podiel v módnej značke H&M, ktorú založil ich otec. Persson je predseda a výkonný riaditeľ, zatiaľ čo Tham vlastní 5 % podiel na značke.

13. Georg a Maria-Elisabeth Schaeffler, čistá hodnota: 18,7 miliárd GBP.
52 ročný Georg Schaeffler vlastní 80 % priemyselnej výrobnej spoločnosti Schaeffler Group, zatiaľ čo jeho 75-ročná matka, Maria-Elisabeth, vlastní ďalších 20 %. Spoločnosť vyrába valivé ložiská pre automobilové, letecké a priemyselné použitie.

12. Alain a Gerard Wertheimeroví, čisté imanie: 18,9 miliárd GBP.
Bratia vo veku 69 a 66 rokov vedú svetoznámu módnu značku House of Chanel. K podnikaniu sa rodina dostala po tom, čo sa ich starý otec, Pierre Wertheimer, stal obchodným partnerom Gabrielle Bonheur Chanelovej, zakladateľky domu.

11. George Soros, čisté imanie: 20,7 miliárd GBP.
George Soros (86)  je maďarský americký fondový manažér, filantrop a významný politický darca. Je známy ako "človek, ktorý položil Anglicko" kvôli jeho stávke vo výške 10 miliárd dolárov proti britskej libre počas čiernej stredy v roku 1992.

10. Maria Franca Fissolo, čisté imanie: 20,7 miliárd GBP.
76-ročná talianska miliardárka je vlastníkom druhej najväčšej európskej fabriky na cukrovinky Ferrero. Je vdovou po zosnulom Michele Ferrerovi.

9. Axel Dumas, čisté imanie: 22,2 miliárd GBP.
 46-ročný Dumas má od roku 2013 kontrolu nad módnym domom Hermès International. Rodina Dumas ovláda 70 % podiel v miliardovej spoločnosti.

8. Rodina Henkelová, čisté imanie: 22,5 miliárd GBP.
Henkelovci prevádzkujú konglomerát s rovnakým názvom, ktorý vyrába okrem iného pracie prášky Persil. Spoločnosť bola založená v roku 1876 a sídli v nemeckom Düsseldorfe.

7. Ingvar Kamprad s rodinou, čisté imanie: 28 miliárd GBP.
Dnes 91-ročný vo Švédsku narodený Kamprad založil globálnu spoločnosť IKEA. Šetrný podnikateľ hovorí, že si kupoval oblečenie z druhej ruky, aby dokázal ušetriť . V roku 1976 spisuje manifest "Testament nábytkárskeho predajcu", vlastný návodov, ako uspieť.

6. Karl Albrecht mladší, Beate Heister s rodinou, čisté imanie: 30,5 miliardy GBP.
Ide o deti, dedičov bohatstva zosnulého Karla Albrechta, ktorý spolu so svojím bratom spoluzakladal diskontný reťazec Aldi. Albrecht starší zomrel v roku 2014. Úspešný reťazec supermarketov založil úspech na základe stratégie podobnej spoločnosti Wal-Mart v Amerike. Aldi má v súčasnosti viac ako 10 000 obchodov v 18 krajinách.

5. Stefan Quandt a Susanne Klattenová, čisté imanie: 30,8 miliárd GBP.
Ide o dedičov impéria BMW. Ich otec bol Herbert Quandt, priemyselník, ktorý dokázal z BMW urobiť priemyselný gigant.

4. Liliane Bettencourtová, čisté imanie 31,8 miliárd GBP.
94-ročná Bettencourtová je dámou  L'Oreal. Spolu s deťmi vlastní 33 % kozmetickej firmy. Trpí demenciou, čo je dôvod, prečo jej deti teraz riadia obchodné záležitosti firmy.

3. Sergey Brin, čisté imanie: 33,4 miliárd GBP.
43-ročný počítačový vedec je spoluzakladateľom spoločnosti Google. Je prezidentom materskej spoločnosti Google Alphabet Inc. a 14. najbohatším človekom na svete.

2. Bernard Arnault, čisté imanie: 35,2 miliárd GBP.
68-ročný Bernard Jean Étienne Arnault je generálnym riaditeľom spoločnosti LVMH, ktorá je zastrešujúcou spoločnosťou pre značky vrátane módneho domu Louis Vuitton a značky šampanského Moët & Chandon. Je to najbohatší muž vo Francúzsku.

1. Amancio Ortega, čisté imanie: 63,5 miliárd GBP.
81-ročný Armancio Ortega je španielsky obchodný magnát, ktorý založil módnu skupinu Inditex. Skupina sa preslávila ako majiteľ módneho reťazca Zara.

Súvisiace články

Aktuálne správy