Holandský súd: Rusko nechalo úmyselne zbankrotovať Jukos

, ČTK Foto: TASR/AP

Ruské úrady v roku 2006 úmyselne zahnali ruský ropný gigant Jukos do bankrotu, keď mu nariadili zaplatiť obrovské daňové nedoplatky. Rozhodol o tom v utorok holandský odvolací súd, ktorý sa zaoberá dlhotrvajúcim sporom o majetok holandskej dcérskej spoločnosti Jukosu, napísala agentúra AP.

Súd v Amsterdame rozhodol, že bankrot nemôže byť uznaný podľa holandského práva a ruský likvidátor firmy menovaný v roku 2007 nemal právo predať akcie holandskej Yukos Finance BV.

Skupina zastupujúca bývalých akcionárov Jukosu rozhodnutie privítala. Bývalý generálny riaditeľ Jukosu Steve Theede povedal vo vyhlásení, že rozhodnutie holandského súdu odhalilo, do akej miery Rusko manipuluje s právnym procesom a ignoruje právny poriadok.

Jukos bol v minulosti najväčšou ropnou spoločnosťou v Rusku, až kým sa nedostal do finančných problémov kvôli tomu, že na neho daňové úrady vzniesli požiadavky na obrie daňové nedoplatky v sume až 33 miliárd dolárov. Pozorovatelia tvrdia, že sa stal obeťou kampane, za ktorou stáli ľudia blízki Kremľu. Likvidácia Jukosu bola údajne trestom za prílišné politické ambície zakladateľa firmy Michaila Chodorkovského.

Michail Chodorkovskij poskytuje svoje prvé interview po jeho prepustení z väznice Jevgeniji Albatsovej
Yukos Finance mala v roku 2007 disponovať sumou zhruba 1,5 miliardy USD, ktorú získala od poľskej PKN Orlen za predaj podielu v litovskej rafinérii Mažeikiu. V jej vlastníctve bolo tiež 49 percent akcií slovenského prevádzkovateľa ropovodov Transpetrol.

Súvisiace články

Aktuálne správy