Dvetisíc eur na ruku: Príďte sem bývať, starosta ponúka peniaze aj lacné nájmy

, the independent;guardian;CNBC Foto: comune.bormida.sv.it

Dvetisíc eur v hotovosti a nájom vo výške päťdesiat eur za mesiac. S takou ponukou prišiel starosta malej dedinky v horách, ležiace v regióne Ligúria na severozápade Talianska. Obec totiž trpí úbytkom obyvateľov a hrozí, že sa premení v "mesto duchov".

Daniele Galliano, starosta talianskej dediny Bormida, zúfalo hľadá spôsob, ako zastaviť vyľudňovanie obce a naštartovať miestnu ekonomiku. Mladí ľudia odchádzajú za prácou do blízkej Savony a populácia horskej dedinky sa stále zmenšuje. Ešte v 50. rokoch minulého storočia mala asi tisíc obyvateľov. Teraz tu žije len 394 ľudí.

Galiano sa preto rozhodol prilákať nových obyvateľov finančným stimulom. Od budúceho roka plánuje každému, kto sa do Bormidy prisťahuje, vyplatiť dvetisíc eur v hotovosti. Nájom v obecných bytoch pritom vyjde len na päťdesiat eur mesačne, v nadštandardných apartmánoch na 120 eur.

Na ponuku už zareagovali desiatky záujemcov z celého sveta, vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Indonézia či Maďarska. Sú medzi nimi aj takí, ktorí by sa vzdali ponúkanej sumy, ak by im radnica zaručila prácu. "Pán starosta, som ochotný sa presťahovať a vzdať sa dvoch tisíc eur, ale nemôžem žiť zo vzduchu. Mám rodinu s dvoma malými deťmi. Ak mi môžete zaručiť prácu, a to aj úplne obyčajnú, nebude to problém," napísal jeden zo záujemcov Amadeo Alloc.

Podľa portálu The Independent ponuka zaujala tých, ktorí skrátka túžia po jednoduchšom živote. Pýtajú sa len, či je k dispozícii vysokorýchlostné internetové pripojenie, aby mohli pracovať na diaľku. "Nedá sa tu nič moc robiť," upozornil šéf jednej z reštaurácií Oddone Giuseppe britský denník The Guardian. "Ale život je tu tak ľahký a prirodzený. Máme lesy, kozy, kostol a veľa dobrého jedla. Tu sa nemusíte stresovať."

Starosta však varoval, aby ľudia počkali s rezerváciou leteniek do vtedy, kým jeho návrh schváli miestna rada. Cenovo dostupné nájomné by malo byť pripravené už za dva mesiace.

Jeden z členov mestskej rady povedal novinárom, že na pláne ešte stále pracujú, ale "ktokoľvek je vítaný, aby sme prišiel a žil tu". "Sme malá obec, ale veľmi srdečná. Dedina leží v horskej oblasti, ale zároveň neďaleko mora, vzduch je tu veľmi čistý," dodal.

Ľudia hľadajúci chuť vidieckeho života by mali svoju žiadosť doručiť buď telefonicky, písomne ​​alebo osobne. Úspešným žiadateľom sa potom za približne dva mesiace pridelí zľavnené ubytovanie prostredníctvom verejnej súťaže, uviedol starosta v stanovisku na webovej stránke mesta. Nepopísal žiadne ďalšie podrobnosti o procese výberu.

Dodatočný jednorazový "rezidenčný bonus" vo výške 2000 eur sa dá očakávať v roku 2018, po vykonaní všetkých "potrebných postupov" napísal Galliano v samostatnom príspevku na Facebooku pod ktorým je už viac ako 2000 komentárov.

Stimulačný program bol pôvodne založený v roku 2014, aby prinútil nových miestnych obyvateľov pomôcť podporiť celkový počet obyvateľov v dedinke. Od vtedy prišli štyria noví a 54 ľudí odišlo.

Bormida sa teraz môže pochváliť pomerne živou hlavnou ulicou so štyrmi reštauráciami, knižnicou, lekárňou a poštou, ktorá má otvorené trikrát týždenne. Obyvatelia majú k dispozícii aj obchod so zmiešaným tovarom a pre turistov sa tu nachádza aj penzión. Trikrát týždenne dedinu navštevuje lekár. Janov hlavné mesto regiónu, je vzdialený zhruba šesťdesiat kilometrov.

Podľa správy talianskej organizácie pre životné prostredie Legambiente je v celej krajine okolo dva a pol tisíc dedín, ktorým hrozí vyľudnenie. Ministerstvo kultúry preto nazvalo rok 2017 "rokom vidieka" a snaží sa podporovať cestovný ruch v miestach ohrozených odchodom obyvateľov.

Ostatné krajiny čelia podobným vyhliadkam starnutia populácie, najmä v menších vidieckych oblastiach. Minulý rok Kaitangata, malé mestečko na Novom Zélande, ponúklo pozemok a tzv. domáci balíček vo výške 165 000 dolárov na prilákanie ľudí a na obsadenie prebytku voľných pracovných miest.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy