Novela zákona k zvýšeniu penzií starodôchodcom môže byť podľa Jurinovej protiústavná

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter si za návrhom novely zákona stojí a odmieta, že by návrh zvýhodňoval niektoré ročníky starodôchodcov.

Novela zákona o sociálnom poistení, na základe ktorej sa majú od začiatku budúceho roka zvýšiť penzie niektorým starodôchodcom, môže byť podľa poslankyne Národnej rady SR za OĽaNO Eriky Jurinovej protiústavná. Ako uviedla v parlamentnej rozprave k navrhovanej vládnej novele, autori návrhu vylúčili z prepočtu dôchodkov skupinu poistencov, u ktorej možno predpokladať, že ich suma dôchodku by bola po individuálnom prepočte nižšia. "Vylúčenie je však založené na úsudku úradníkov," upozornila opozičná poslankyňa.

 

Ministrovi práce a sociálnych vecí Jánovi Richterovi Jurinová povedala, že s takýmto návrhom by sa hanbila predstúpiť. "Keby sa prepočítal dôchodok všetkým, bolo by to v poriadku, ale v tomto znení je to zrelé na ústavný súd," zdôraznila. Legislatívnemu návrhu tiež vyčíta to, že sa ním formuje "dôchodková šľachta", pri ktorej sa budú vyplácať starobné dôchodky nad rámec reformných opatrení z roku 2004. "Vyzerá to tak, ako keby bola novela zákona pripravená špeciálne pre niektoré ročníky," tvrdí Jurinová. Kritizuje aj voľbu metódy vyrovnávania rozdielov medzi dôchodkami.

"Stojím si za týmto zákonom," reagoval minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Odmieta, že by návrh zvýhodňoval niektoré ročníky starodôchodcov. Novelu zákona podľa neho ministerstvo pripravuje už rok a ani od sociálnych partnerov nezazneli žiadne zásadné pripomienky. Poslankyňu Jurinovú pozval na ministerstvo práce, aby sa o tomto návrhu pozhovárala s odborníkmi z ministerstva.

Približne 101 tisíc penzistom sa má od začiatku budúceho roka zvýšiť ich starobný dôchodok. Ide o tzv. starodôchodcov, ktorým Sociálna poisťovňa (SP) priznala ich penziu pred 1. januárom 2004. Zhruba 88 tisíc penzistom má ísť suma dôchodku nahor v priemere o 45 eur a zvyšným 13 tisíc dôchodcom, ktorým poisťovňa priznala dôchodok pred 1. októbrom 1988, sa má penzia zvýšiť o pevnú sumu 25,50 eura. Pevnú sumu zvýšenia dôchodku ministerstvo práce u týchto dôchodcov navrhuje vzhľadom na to, že SP chýbajú záznamy o zárobkoch ľudí spred októbra 1988.

Starobný dôchodok sa má pritom prepočítavať len tým starodôchodcom, ktorí vďaka uplatneniu pravidiel platných od 1. januára 2004 získajú vyšší dôchodok, ako majú v súčasnosti. Celkovo je pritom na Slovensku približne 451 tisíc penzistov, ktorým SP priznala dôchodok pred 1. januárom 2004. Nové pravidlá výpočtu dôchodku, ktoré sa zaviedli od 1. januára 2004, by totiž nepriniesli vyššiu penziu pre všetkých starodôchodcov. Na zvýšenie penzie starodôchodcov by malo v roku 2018 smerovať približne 50 mil. eur.

SP by mala penzie starodôchodcov prepočítavať desať mesiacov, teda až do 31. októbra budúceho roka. Poisťovňa pritom začne prepočet penzií od najstarších starodôchodcov po najmladších. Zvýšený dôchodok poisťovňa prizná k 1. januáru 2018. Ak o prepočte dôchodku rozhodne napríklad v júni 2018, tak starodôchodcovi sumu zvýšenia dôchodku za obdobie od januára do júna spätne doplatí. V prípade, že by sa starodôchodca vyššej penzie nedožil, nárok na výplatu súm zvýšenia dôchodku prejde na manželku, resp. manžela, deti a rodičov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy