Bankári balia kufre: V Británii zanikne deväť tisíc pracovných miest

, ČTK Foto: SITA/AP

Popredné bankové spoločnosti pôsobiace v Londýne plánujú v priebehu dvoch rokov presunúť z Británie na európsky kontinent približne 9 tisíc pracovných miest. Vyplýva to z doterajších vyhlásení firiem a z informácií od zdrojov.

Banky presunom pracovných miest reagujú na plánovaný odchod Británie z Európskej únie. Minulý týždeň načrtli plán prípravy na Brexit banky Standard Chartered a JPMorgan. Zaradili sa tak medzi rastúci počet bánk, ktoré chystajú presun aktivít z Londýna.

Britská Standard Chartered uviedla, že má v pláne urobiť z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom svoju základňu v Európskej únii, aby si po odchode Británie z EÚ udržala bezproblémový prístup na jednotný európsky trh.

Americká JPMorgan chce z rovnakého dôvodu z Londýna v blízkej budúcnosti presunúť stovky bankárov do kancelárií v Dubline, Frankfurte a Luxemburgu.

Celkovo už plány na posilnenie aktivít v kontinentálnej Európe v reakcii na Brexit načrtlo 13 veľkých bánk, vrátane Goldman Sachs, UBS a Citigroup.

Doteraz avizované kroky sa síce týkajú len asi dvoch percent pracovných miest v londýnskom finančnom sektore, odliv bohatých daňových poplatníkov pracujúcich vo finančných službách by ale mohol znamenať značnú ujmu pre britské daňové príjmy.

Konečný dopad brexitu na zamestnanosť vo finančnom sektore bude závisieť na podobe dohody, ktorú britská vláda uzavrie s Európskou úniou. Plány niektorých významných bánk, ako je Credit Suisse či Bank of America, a radu malých bánk zatiaľ známe nie sú. Niektorí politici tvrdia, že bankári ekonomické riziká spojené s Brexitom zveličujú.

Z presunu bankárov z Londýna by podľa doterajších informácií mali ťažiť najmä nemecký Frankfurt nad Mohanom a írsky Dublin. Šesť z 13 bánk, ktoré už svoje plány pre Brexit načrtli, plánuje posilniť aktivity vo Frankfurte. Tri majú záujem o rozšírenie aktivít v Dubline.

Súvisiace články

Aktuálne správy