V prvom štvrťroku boli zadané verejné obstarávania za vyše 600 mil. eur

Počet aj objem ukončených a konkrétnym firmám zadaných verejných obstarávaní bol v prvom kvartáli tohto roka najnižší za posledných päť rokov.

Na Slovensku bolo v prvom štvrťroku tohto roka ukončených a konkrétnym firmám zadaných 383 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 608 mil. eur. Ide tak o najnižšie hodnoty za posledných päť rokov. Za prvé tri mesiace roka bolo pritom vyhlásených 1 386 obstarávaní v sume 1,64 mld. eur. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.

Počet verejných obstarávaní tak v medziročnom porovnaní v prvom kvartáli klesol o vyše 40 %. Rovnako o vyše 40 % však zároveň stúpol objem verejných obstarávaní za prvé tri mesiace roka. Podľa CEEC Research však v sledovanom období výrazne medziročné porovnanie ovplyvnila zákazka Železníc Slovenskej republiky z januára 2017 na modernizáciu železničnej trate na úseku Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR v celkovej hodnote 305 mil. eur. Po odpočítaní tejto zákazky by medziročný rast hodnoty zákaziek dosiahol 14,1 %.

V samotnom marci vyhlásili verejní obstarávatelia, obstarávatelia a subjekty, ktorým bola poskytnutá dotácia celkom 750 verejných obstarávaní v hodnote 653 mil. eur. To v medziročnom porovnaní predstavuje takmer štvrtinový nárast počtu vyhlásených verejných obstarávaní a polovičný nárast ich objemu. Najväčšie verejné obstarávanie tohto mesiaca v celkovej hodnote 88,3 mil. eur vyhlásila Železničná spoločnosť Slovensko na nákup motorovej nafty do železničných koľajových vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy