EÚ potvrdila ústretovosť obchodne a ekonomicky pomáhať Jordánsku

Európska komisia (EK) oznámila, že EÚ a Jordánsko po dnešnom stretnutí na vysokej úrovni v Bruseli ešte viac posilnili svoje partnerské vzťahy a podporili rozšírenie vzájomných obchodných a investičných príležitostí.
Na stretnutí medzi predstaviteľmi exekutívy EÚ a jordánskymi politikmi a podnikateľmi bola zhodnotená iniciatíva „Pravidlá pôvodu EÚ“, ktorej cieľom je zmierniť účinky sýrskej utečeneckej krízy na jordánske hospodárstvo.
Vďaka iniciatíve, ktorá sa začala plniť už minulý rok, jordánski vývozcovia ťažia z flexibility EÚ pokiaľ ide o používanie zahraničných komponentov. To im pomáha lepšie využívať bezcolný prístup na trh EÚ v rámci asociačnej dohody medzi EÚ a Jordánskom.
Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová pripomenula, že obom stranám sa za menej ako jeden rok podarilo pokročiť v tejto iniciatíve. „Dnes sme zdôraznili podnikateľské a investičné príležitosti, ktoré naša iniciatíva pomohla vytvoriť a teším sa na ďalšiu spoluprácu s jordánskymi orgánmi s cieľom maximalizovať jej vplyv,“ uviedla komisárka.
Podľa eurokomisára pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesa Hahna EÚ vynakladá maximálne úsilie na podporu Jordánska pri riešení dôsledkov sýrskej utečeneckej krízy. EÚ podľa jeho slov bude aj naďalej ústretová pri zabezpečovaní lepšieho podnikateľského prostredia v tejto krajine a uľahčí jordánskemu súkromnému sektoru prístup k úverom, obchodným službám a medzinárodným odborným znalostiam.

Súvisiace články

Aktuálne správy