Kam smerujú peniaze od ECB: Namiesto podpory chudobných krajín končia u premiantov eurozóny

, Reuters;ČTK Foto: TASR/AP

Zhruba 90 percent dodatočnej peňažnej likvidity, pomocou ktorej Európska centrálna banka podporuje ekonomiku eurozóny, sa vŕšia v piatich najbohatších krajinách eura a nemieri tam, kde by to bolo viac potrebné.

Ako uvádza štúdia ECB, banky v bohatých krajinách stále nie sú ochotné požičiavať bankám v iných krajinách a tak cieľ vytvoriť v eurozóne bankovú úniu je stále v nedohľadne, uviedla agentúra Reuters.

Podľa štúdie sa peniaze, ktoré ECB posiela od roku 2015 do ekonomiky formou lacných úverov bankovému sektoru a najmä rozsiahlymi nákupmi dlhopisov, hromadia v Nemecku, Francúzsku, Holandsku, Luxembursku a Fínsku.

ECB to označuje za dôsledok pretrvávajúcej "rizikovej averzie" bánk k požičiavaniu do rizikovejších krajín eurozóny takmer desať rokov od globálnej finančnej krízy. ECB sa pritom odvtedy snaží, aby tento trend uzatvárania sa bánk do národných ekonomík oslabila, a aby tak z jej podporných opatrení malo prospech čo najviac členov menovej únie.

 "Zdá sa, že všeobecný nárast rizikovej averzie po finančnej kríze a konzervatívnejšie limity interných rizík stále obmedzujú cezhraničné toky likvidity a jej medzibankovú redistribúciu v rámci eurozóny," uviedli autori štúdie.

ECB od roku 2015 vytvorila lacnými úvermi a nákupy dlhopisov v bankách dodatočnú likviditu v sume 1,5 bilióna eur. Podľa štúdie skončilo 60 percent z týchto peňazí v Nemecku, kde má svoje účty veľká séria predajcov dlhopisov, najmä britských bánk. Ďalšími 20 percentami sa na tomto objeme podieľa Francúzsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy