Hon na Babiša: Česká vláda podá demisiu, koruna na chvíľu oslabila

, ČTK;roklen Foto: TASR/AP

Vláda Bohuslava Sobotku podá demisiu kvôli nevyjasneným majetkovým pomerom vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša. Aktuálny vývoj a posun českej koruny späť však nenaznačuje, že by investori na demisiu vlády reagovali akokoľvek prehnane. Žiaden "katastrofický" scenár sa pravdepodobne diať nebude.

Premiér Sobotka nečakaný krok oznámil na dnešnej tlačovej konferencii. Podľa Sobotku by Babiš naďalej nemal zastávať pozíciu ministra financií, aj ak by vláda zostala vládnuť v demisii. "Pred troma rokmi sme zostavili vládnu koalíciu, bola to koalícia hnutia ANO, ČSSD a KDU-ČSL, naša koalícia mala za cieľ dať krajinu do poriadku, snažili sme sa zabezpečiť prosperitu krajiny. Vďaka tvrdej práci sa podarilo väčšinu záväzku splniť, zmenili sme stav republiky k lepšiemu, o tom som presvedčený. Pred troma rokmi som zostavil vládu, ktorá si dala za cieľ bojovať so šedou ekonomikou, bojovať s daňovými únikmi," povedal novinárom Sobotka.

Podľa premiéra je to problém, ktorý ohrozuje dôveru občanov vo vládu a v politiku. "Tým problém sú verejne medializovaný podozrenia, ktoré sa týkajú podpredsedu vlády Andreja Babiša, nie je jasné, či nezneužil korunové dlhopisy a neoklamal štát, nie je jasné, ako prišiel k svojmu majetku. Za štyri mesiace nedokázal minister financií uspokojivo vysvetliť nič," dodal Sobotka.

Sobotka tento týždeň odovzdá demisiu vlády prezidentovi Milošovi Zemanovi. Koaličným stranám má dať priestor rozhodnúť, či urýchliť voľby, či pokračovať spoločne.

Koruna v nadväznosti na Sobotkove slová oslabila až k najslabšej hodnote toho týždňa okolo 26,95 za euro. Potom však časť strát zmazala. Aktuálne sa už obchoduje späť na 26,89 EURCZK.

"Oznámenie o demisii Sobotkovej vlády s trhmi bezprostredne prakticky nepohlo. Investori Sobotkov krok vnímajú ako prázdne politické gesto v rámci predvolebného preťahovania, ako akési 'placnutie do vody'. Do riadnych volieb zostáva niekoľko mesiacov a je možné, že existujúca vláda počas nich bude naďalej pri moci, hoci ako 'vláda v demisii,' " cituje roklen ekonóma Cyrrus Lukáša Kovandu.

Variant preklenovacej "letnej vlády" podľa neho tiež nie je pre investorov žiadnym strašiakom. Ako "vláda v demisii", tak "letná vláda" by nerobili žiadne zásadnejšie rozhodnutia, čo je z hľadiska trhov mnohokrát vítanejší variant než rôzne "daňové revolúcie" a iné okázalé zmeny v oblasti hospodárskej politiky, ktoré môžu v konečnom dôsledku ekonomike skôr uškodiť ako pomôcť.

Kovanda pripomenul, že politická situácia v ČR bola v posledných viac ako troch rokoch nebývalo stabilná, čo investori ocenili, takže si existujúca vláda môže na svetových trhoch požičiavať za  najvýhodnejších podmienok na svete vôbec. V tomto kontexte teda tiež budú investori čítať Sobotkov práve notifikovaný krok, ako politicky motivovaný čin, ktorý však nemá potenciál ohroziť solídny výkon ekonomiky, najnižšiu mieru nezamestnanosti v EÚ, ani štvrté najzdravšie verejné financie v EÚ.

Čo sa týka ďalšieho vývoja koruny, bude záležať na tom, nakoľko silné nervy majú predovšetkým zahraniční investori. Práve tí totiž v súvislosti s ukončením kurzového záväzku ČNB stavili na posilnenie českej meny, ktorého sa však zatiaľ nedočkali, aspoň nie v takej miere, v akú asi dúfali. Aktuálna politická situácia by niektorým z nich tak mohla pripadať až príliš nepriehľadná a riskantná, čo by ich mohlo donútiť k uzavretiu dlhých korunových pozícií. Koruna by tak v nadväznosti na to mohla ešte ďalej oslabiť, obdobne ako tomu bolo počas minulého týždňa.

Politická nestabilita je síce podľa hlavného ekonóma Deloitte Davida Marka pre finančné trhy a ekonomiku vždy mínus, avšak Česká republika natoľko dobré parametre ekonomiky, že ju demisia vlády neohrozí. "Teraz bude závisieť, ako rýchlo bude zostavená nová vláda, alebo či krajina bude smerovať k predčasným voľbám. Podľa toho môže koruna kolísať rádovo niekoľko halierov hore alebo dole. Pre dlhodobých investorov sa pohľad na Česko nijako nemení," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy