Za americké ekonomické problémy môže Wall Street a nie Nemecko

Americký prezident Donald Trump má pravdu v tom, že spoločná mena euro je podhodnotená, no nemôže za to Nemecko, ale samotné USA. V rozhovore pre TASR to povedal nemecký ekonóm a bývalý prezident Inštitútu pre ekonomický výskum IFO Hans Werner Sinn.
Reagoval tak na Trumpove slová, že Nemecko sa vďaka podhodnotenému euru obohacuje na úkor USA. Podľa Sinna sú v pozadí slabšieho eura dva dôvody. Prvým je menová politika nulových úrokov Európskej centrálnej banky.
„Druhým dôvodom je samotné USA. Na Wall Street vzniklo množstvo sofistikovaných finančných produktov, ktoré boli veľmi atraktívne a preto sa napokon rozšírili do celého sveta. Tým sa vytvoril vysoký dopyt po americkej mene, ktorý ju nadhodnotil. To bol dôvod, ktorý znížil konkurencieschopnosť americkej ekonomiky. Niečo podobné sa stalo aj Veľkej Británii. Sila finančného centra v londýnskom City spôsobila vyšší dopyt po libre. No a silná libra poškodila konkurencieschopnosť britského priemyslu. Trump by mal preto z ekonomických problémov viniť skôr Wall Street a iné finančné inštitúcie, no nie Nemecko,“ zdôraznil Sinn s tým, že prebytok obchodnej bilancie vzniká v dôsledku dopytu po kvalitných nemeckých výrobkoch.
Prebytok nemeckého obchodu dosiahol predvlani 8,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), vlani klesol na 8,3 % a v roku 2018 bude smerovať k 8 %. Kritika nemeckej obchodnej politiky však prichádza aj z juhu Európy. Grécko, Taliansko alebo Španielsko sa obávajú, že ich táto obchodná nerovnováha môže zruinovať.
„Prílev súkromného kapitálu na juh Európy pred rokom 2008 vytvoril trhovú bublinu, zvýšil infláciu a zhoršil konkurencieschopnosť Grécka, Portugalska Španielska či Talianska. Keď prišla kríza, tak potrebovali zdroje na sanáciu ekonomiky, a to už boli verejné peniaze z Európskej centrálnej banky alebo európskeho záchranného mechanizmu. Takto sa z Nemecka dostalo na juh Európy množstvo kapitálu, ktoré týmto krajinám umožnilo, aby nakupovali nemecké produkty. Preto sa musia pri takejto kritike vziať do úvahy nielen toky tovarov a služieb, ale aj kapitálu. Pokiaľ majú krajiny južnej Európy pocit, že ich to poškodzuje, mali by zastaviť prílev kapitálu z Nemecka,“ dodal Sinn.

Súvisiace články

Aktuálne správy