V prvom štvrťroku boli vyhlásené verejné obstarávania na práce za 807 mil. eur

Počet začatých verejných tendrov na stavebné práce v prvom kvartáli tohto roka klesol o 68,9 % na 601. Predpokladaná hodnota týchto zákaziek vzrástla o 42,2 %.

V prvom štvrťroku tohto roka bolo vyhlásených 601 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej predpokladanej hodnote 807 mil. eur. Kým počet začatých tendrov medziročne klesol o 68,9 %, očakávaný objem zákaziek vzrástol o 42,2 %. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie ku koncu marca.

Medziročné porovnanie významne ovplyvnila verejná súťaž Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR za predpokladanú hodnotu 305 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Po modelovom odpočítaní tejto veľkej zákazky by odhadovaná hodnota verejných obstarávaní na stavebné práce klesla o 11,5 %.

Verejní obstarávatelia, obstarávatelia a subjekty s dotáciami vyhlásili v marci 380 verejných tendrov na stavebné práce za celkovú predpokladanú cenu 209 mil. eur. Predstavuje to pokles zákaziek o 21,2 % a ich očakávaného objemu o 19,9 %. Najväčšie verejné obstarávanie v uplynulom mesiaci vyhlásil Trenčiansky samosprávny kraj na súvislé opravy ciest druhej a tretej triedy predbežne takmer za 18 mil. eur bez DPH.

„Pokles verejných investícií na stavebné práce je po prvom štvrťroku stále markantnejší. Obzvlášť kritický je pre stavebné spoločnosti nedostatok ukončených obstarávaní,“ upozornil riaditeľ spoločnosti Hochtief SK, s. r. o. Miroslav Beka. „Pokles výkonu slovenského stavebníctva tak bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj v tomto roku a tento stav sa zákonite premietne aj do vývoja celej slovenskej ekonomiky,“ dodal.

V prvom kvartáli tohto roka bolo zároveň ukončených 135 verejných obstarávaní na stavebné práce v hodnote 111 mil. eur. Medziročne to znamená pokles počtu zadaných zákaziek o 83,1 % a ich hodnoty o 65,5 %. Ide o päťročné minimum zákaziek a štvorročné minimum z hľadiska objemu. Niektoré verejné obstarávania stále trvajú a preto v ďalších mesiacoch budú údaje ešte aktualizované.

V minulom roku bolo vyhlásených 2 930 verejných obstarávaní na stavebné práce v hodnote 1,948 mld. eur. Znamenalo to v oboch prípadoch medziročný pokles o 22,4 %, resp. o 39,9 %. Zároveň bolo zadaných 2 143 verejných zákaziek na stavebné práce pri poklese o 6,9 %, pričom ich zazmluvnená hodnota 1,930 mld. eur vzrástla o 15,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy