Rast britskej ekonomiky sa v prvom štvrťroku spomalil

Hrubý domáci produkt krajiny počas januára až marca medzikvartálne posilnil o 0,3 %, čo bolo najpomalšie tempo od prvého štvrťroka 2016.

Rast britskej ekonomiky sa v prvom kvartáli tohto roka spomalil, keďže obavy z blížiaceho sa odchodu krajiny z Európskej únie nepriaznivo ovplyvnili spotrebiteľské výdavky. Britský štatistický úrad v piatok informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny počas januára až marca medzikvartálne posilnil o 0,3 percenta. Išlo o najpomalší rast od prvého štvrťroka 2016.

Nenaplnila sa prognóza, ktorá rátala s tým, že ekonomika Británie v prvom kvartáli posilní o 0,4 percenta. Vyššia inflácia spôsobená oslabením libry totiž zmenšila kúpnu silu domácností. Hlavným dôvodom spomalenia britského HDP v prvom kvartáli bolo miernejšie tempo rastu služieb. Sektor služieb počas prvých troch mesiacov roka posilnil o 0,3 percenta, pričom v poslednom kvartáli vlaňajška vzrástol o 0,8 percenta.

V rámci odvetvia služieb sa v prvom štvrťroku zmenšil segment zahŕňajúci maloobchod, hotely a reštaurácie, a to o 0,5 percenta. Medzikvartálnemu rastu hospodárstva krajiny tento segment ubral 0,07 percentuálneho bodu. Paul Sirani zo spoločnosti Xtrade uviedol, že zreteľné zhoršenie HDP „pramení z toho, že spotrebitelia si uťahujú opasky vzhľadom na rastúce životné náklady a firmy sa stávajú opatrnejšie v oblasti investícií“.

Súvisiace články

Aktuálne správy