Čo robí z Nemecka najlepšiu ekonomiku sveta?

, bloomberg Foto: SITA/AP

Nemecko má štedrý sociálny systém, silné odbory a regulácia ekonomiky nie je práve nízka. Stačí to na získanie veľkej konkurenčnej výhody? Podľa článku ekonómov Christiana Dustmann, Bernda Fitzenbergera, Uta Schönberga and Alexandra Spitz-Oenera tkvie sila nemeckej ekonomiky najmä v exporte.

Nemecký ekonóm Herbert Giersch vymyslel termín "euroskleróza". Prostredníctvom neho opísal problémy nemeckej ekonomiky, ktorá sa v 80. a 90. rokoch minulého storočia trápila so stagnujúcim rastom. Eurosklerózou sa označuje obdobie krízy európskej integrácie v 60. rokoch, ale aj tradičné problémy európskych krajín s vysokou nezamestnanosťou, ktorá má čo dočinenia najmä s nepružnými trhmi práce. Ale zdá sa, že pre Nemecko sú tieto smutné časy už dávno preč, píše agentúra Bloomberg.

Nemecká ekonomika od poslednej finančnej krízy len prekvitá. Onen typický európsky nepružný trh práce, ktorý ústi do vysokej nezamestnanosti, by sme tu hľadali márne. Nemecká nezamestnanosť v posledných desaťročiach výrazne klesala, až sa z hrozivých 12 percent v roku 2005 dostala pod 6 percent tento rok v marci. Takýto obdivuhodný výkon dosiahla nemecká ekonomika v čase, keď čelila a stále čelí podobným výzvam ako ostatné vyspelé ekonomiky. Okrem starnutia populácie, ktoré bude v budúcnosti čoraz viac zaťažovať štátny rozpočet, sú vyspelé krajiny "ohrozované" automatizáciou. Tá by mala podľa mnohých odhadov na jednej strane zvyšovať produktivitu, avšak na strane druhej predstavovať riziko pre rast nezamestnanosti kvôli zanikaniu pracovných miest. Nemecko ale patrí ku krajinám, ktoré sú na blížiace sa technologické zmeny pripravené najlepšie. Ako ukazuje graf, podstate viac priemyselných robotov vzhľadom k počtu pracovníkov vo výrobe má iba Japonsko. Podobne ako Nemecko je na tom Južná Kórea a Singapur.

Hoci nemecká ekonomika predstavuje menej ako 5 percent svetovej produkcie, na svetovom exporte sa podieľa 9 percentami. Nemecký vývoz má hodnotu zhruba polovice nemeckého domáceho produktu. A prečo je Nemecko tak úspešnou exportnou krajinou? Vďaka odborom. Mzdy sa vyjednávajú kolektívne, a to na priemyselnej a regionálnej úrovni s tým, že odbory v minulosti nepožadovali nereálne vysoké mzdy, ale naopak boli ochotné zmieriť sa s relatívne nižšími mzdami či nižším rastom v zlých časoch. Flexibilita odborov tak umožnila nielen pokles nákladov, ale viedla aj k rastúcej odvahe investovať do drahých technológií. Tým bola umožnená expanzia, ktorá nakoniec vyústila do rýchleho rastu miezd.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy