Výhľad japonskej ekonomiky zostáva pozitívny

Podľa japonskej centrálnej banky rast tretej najväčšej svetovej ekonomiky podporí zotavený export a verejné výdavky.

Japonská priemyselná produkcia v marci klesla a znížili sa aj výdavky domácností, kým nezamestnanosť minulý mesiac zotrvala na 22-ročnom minime. Údaje, ktoré zverejnila v piatok japonská vláda, síce mierne zaostali za očakávaniami analytikov, výhľad tretej najväčšej svetovej ekonomiky však zostáva pozitívny.

Priemyselná výroba v marci oproti februáru klesla o 2,1 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška sa zväčšila o 3,3 %, pričom v apríli výrobcovia očakávajú silný rast o 8,9 %. Jadrová inflácia po očistení o volatilné ceny potravín rástla tretí mesiac v rade, zvýšila sa však iba o 0,2 %, čo je hlboko pod dvojpercentnou cieľovou hodnotou japonskej centrálnej banky.

Výdavky japonských domácností klesli v medziročnom aj medzimesačnom porovnaní, keď sa príjmy domácností oproti marcu 2016 znížili o 1,1 %. Slabý rast miezd a obavy zo znižovania penzií a iných sociálnych výdavkov brzdia súkromnú spotrebu, ktorá je pilierom rastu japonskej ekonomiky.

Japonská centrálna banka vo štvrtok uviedla, že v horizonte najbližšieho roka očakáva stabilný hospodársky rast. Motorom “miernej expanzie” majú byť oživený export a vyššie verejné výdavky súvisiace s organizáciou letných olympijských hier, ktoré Tokio organizuje v roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy