Kvartálny zisk Microsoftu prekonal očakávania, tržby analytikov sklamali

Cloudové služby veľkým dielom prispeli ku kvartálnemu zisku Microsoftu, ktorý prekonal očakávania Wall Street. Jeho tržby však boli nižšie, čo poslalo akcie v mimoburzovom obchodovaní nadol.
Microsoft vo svojom 3. obchodnom kvartáli (január až marec) zarobil 4,8 miliardy USD (4,41 miliardy eur), čiže 61 centov za akciu, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 28 % z 3,76 miliardy USD (47 centov za akciu). Po odpočítaní jednorazových položiek Microsoft zarobil 5,71 miliardy USD (73 centov za akciu), čiže medziročne o 13 % viac z 5,04 miliardy USD (63 centov za akciu).
Kvartálne tržby sa medziročne zvýšili o 8 % z 20,53 na 22,09 miliardy USD. Očistené tržby, ktoré analytici sledujú, stúpli o 6 % z 22,16 na 23,56 miliardy USD.
Zisky Microsoftu síce prekonali očakávania analytikov, tržby ich sklamali. Analytici v priemere očakávali zisk 70 centov za akciu a tržby 23,65 miliardy USD. Akcie spoločnosti v mimoburzovom obchodovaní klesli približne o jedno percento na 67,65 USD.
Keďže predaj počítačov s operačným systémom Windows klesá, Microsoft investuje do cloudových dátových centier, ktoré zabezpečujú firmám online služby pre smartfóny, tablety a ďalšie zariadenia. Podniky a vládne úrady sa čoraz viac spoliehajú na cloudové služby, čo pomáha Microsoftu postupne odbúravať starý podnikový softvér.

Súvisiace články

Aktuálne správy