BoJ úroky ani stimuly nezmenila, zlepšila však odhad rastu ekonomiky

Japonská centrálna banka Bank of Japan (BoJ) dnes podľa očakávania ponechala úrokové sadzby aj program stimulov na nezmenenej úrovni.

Japonská centrálna banka Bank of Japan (BoJ) dnes podľa očakávania ponechala úrokové sadzby aj program stimulov na nezmenenej úrovni. Mierne však zvýšila odhad rastu ekonomiky v tomto finančnom roku, ktorý sa začal 1. apríla 2017.
Kľúčová úroková sadzba BoJ tak zostáva v zápornom pásme na úrovni -0,1 %. Cieľom negatívneho úroku je prinútiť komerčné banky, aby peniaze radšej požičiavali a podporili tak investície a rast hospodárstva.
BoJ ponechala bez zmeny aj program nákupu aktív, do ktorého investuje mesačne 80 biliónov jenov (659,25 miliardy eur). BoJ bude nakupovať japonské vládne dlhopisy, aby udržala ich výnosy na nízkej úrovni.
Čo sa týka ekonomiky, BoJ očakáva, že bude pokračovať v raste a dosiahne o niečo väčšie tempo, ako odhadovala v januári. Konkrétne banka predpovedá, že výkon hospodárstva sa v tomto roku, ktorý sa končí 31. marca 2018, zvýši o 1,6 % namiesto o 1,5 %.
Tempo rastu spotrebiteľských cien však bude, naopak, o niečo pomalšie a dosiahne 1,4 %, a nie 1,5 %, ktoré predpovedala v januári.

Súvisiace články

Aktuálne správy