Čistý zisk Penty narástol o 25 percent

, SITA Foto: TASR/Martin Baumann

Investičná skupina dosiahla zisk vo výške 251 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 25 %.

Investičná skupina Penta evidovala v minulom roku celkové aktíva portfóliových spoločností v objeme 8,5 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 21 %. Kumulatívne tržby portfóliových firiem skupiny boli na úrovni 5,6 mld. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o zhruba 200 mil. eur. Penta medziročne navýšila zisk o 25 % na vlaňajších 251 mil. eur. „Pozitívne výsledky podporila najmä výkonnosť jednotlivých spoločností v skupine, významne sa nich podieľal aj predaj spoločnosti Gimborn a prvej stavby Penty v Českej republike – Florentina,“ informovala skupina.

Medzi akvizíciami skupiny Penta v minulom roku dominuje najmä Sberbank Slovensko a tiež kúpa nemocnice v Poľsku (ACZ Group Wroclaw) a na Slovensku (Topoľčany). „Zároveň Dr.Max vstúpil na srbský trh, jeho sieť na konci roka mala celkovo už 1 026 lekární. Fortuna rozšírila svoju značku do Rumunska, v Českej republike Penta kúpila nemocnicu vo Vrchlabí,“ dodala skupina s tým, že po Slovensku a Poľsku plánuje aj v Českej republike rozvíjať strategické investície do zdravotníctva. Penta je spokojná aj s developerskými aktivitami v minulom roku. V Prahe oznámila kúpu brownfieldu Nuselského pivovaru, v Bratislave začala s výstavbou projektu Sky Park od Zahy Hadid.

Podľa partnera v Penta Investments Jaroslava Haščáka bude rast skupiny v tomto roku závislý najmä od rozširovania spoločností na zahraničné trhy. „V prípade Dr.Max ide najmä o Srbsko, Rumunsko a pravdepodobne aj Taliansko. Expanzia na ďalšie trhy je plánovaná aj v prípade Fortuny,“ doplnil Haščák, podľa ktorého na daniach a sociálnych a zdravotných odvodoch za svojich zamestnancov Penta zaplatila v minulom roku viac ako 201,3 mil. eur.

Partner Penty Marek Dospiva poprel informácie o tom, že majitelia Penty predali firmu "Číňanom". "Pravda je taká, že Číňania sú účastníkmi ďalšieho tendra na predaj hotela v časti Florentina. To je tak všetko, o čom s nimi rokujeme," podotkol.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode, médiách a v realitnom developmente. Spravuje jediný fond svojich partnerov, akcionárov spoločnosti. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako tridsaťdva tisíc ľudí. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy