České banky podľa Moody’s zvládnu silnejšiu korunu

Zameranie českých bánk na domáci trh spolu so záväzkom českej centrálnej banky zasiahnuť proti neprimeraným kurzovým výkyvom znamenajú, že zhodnocovanie českej koruny bude po ukončení kurzového záväzku pre banky zvládnuteľné

Dopady posilňovania českej koruny na tamojší bankový sektor budú nerovnomerné, avšak celkovo zvládnuteľné. V aktuálnej analýze to tvrdí medzinárodná ratingová agentúra Moody’s. Potenciálnym rizikám zhodnocovania kurzu českej meny sú najviac vystavené banky UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia a Raiffeisenbank, za najmenej ohrozené agentúra považuje spoločnosti Československá obchodní banka a Česká spořitelna.

Primárne zameranie českých bánk na domáci trh spolu so záväzkom českej centrálnej banky zasiahnuť proti neprimeraným kurzovým výkyvom znamenajú, že dopady silnejšej koruny budú celkovo zvládnuteľné, uviedla v stredu agentúra. „Zhodnocovanie meny v Českej republike domáce banky absorbujú prostredníctvom rôznych kanálov, akými sú firemné marže, náklady financovania a hodnota vládnych cenných papierov,“ uviedol v tlačovej správe analytik agentúry Moodys’s Arif Bekiroglu. Agentúra tiež uviedla, že výhľad českého bankového sektora považuje naďalej za stabilný.

Česká národná banka tento mesiac zrušila maximálnu prípustnú úroveň posilnenia koruny voči euru v reakcii na to, že v krajine stúpla inflácia. Banka tak dovolila korune prvýkrát za tri a pol roka posilňovať. Agentúra Moody´s už v prvej reakcii konštatovala, že české banky podnikajú hlavne na domácom trhu a na ich príjmy preto príliš nevplývajú zmeny kurzu národnej meny.

Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Cieľovú medziročnú infláciu si ČNB naplánovala na úrovni 2 %. Od tejto hodnoty sa mohla odchýliť oboma smermi o jeden percentuálny bod. V marci bola medziročná inflácia v ČR na úrovni 2,6 %, keď v porovnaní s februárom zrýchlila o 0,1 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy