Nezamestnanosť v Číne klesla v 1. kvartáli pod 4 %

Nezamestnanosť v Číne zaznamenala v 1. kvartáli pokles, pričom sa prvýkrát za posledné roky dostala pod hranicu 4 %. To je pozitívny údaj pre vládu, ktorá sa obáva, že v niektorých oblastiach a odvetviach hrozí masová nezamestnanosť a uvažuje o ďalších opatreniach na podporu ekonomiky.
Ako tento týždeň uviedlo čínske ministerstvo ľudských zdrojov a sociálneho zabezpečenia, za 1. kvartál vzniklo v Číne 3,34 milióna nových pracovných miest a evidovaná miera nezamestnanosti dosiahla 3,97 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa nezamestnanosť znížila o 0,05 percentuálneho bodu a v porovnaní s rovnakým štvrťrokom minulého roka predstavoval pokles 0,07 percentuálneho bodu.
To je dobrý výsledok vzhľadom na v posledných rokoch pomalšie tempo rastu ekonomiky. Mnohí analytici ale upozorňujú, že oficiálne údaje nie sú spoľahlivým ukazovateľom skutočných podmienok na pracovnom trhu. Evidovaná miera nezamestnanosti zahrňuje len registrovaných obyvateľov čínskych miest, nie vidiecke oblasti, ani migrantov. Navyše, Peking bude musieť riešiť problém zhruba pol milióna ľudí, ktorí prídu tento rok o prácu v uhoľnom a oceliarskom sektore.
V tejto súvislosti čínska vláda minulý týždeň uviedla, že riziko masovej nezamestnanosti v niektorých regiónoch a sektoroch sa zvýšilo a prisľúbila väčšiu podporu v menovej a fiškálnej oblasti. Najmä Číňania z priemyselných centier na severe krajiny sa sťažujú na podzamestnanosť a nízke platy. Ide o ľudí, ktorých v minulosti dobre platené pracovné miesta v dôsledku ekonomickej reštrukturalizácie zanikli.

Súvisiace články

Aktuálne správy