Kvalita strategických dokumentov Slovenska by sa mala zvýšiť

Kvalita strategických dokumentov by sa mala zvýšiť. Počíta s tým Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý vypracoval návrh Metodiky a inštitucionálneho rámca tvorby verejných stratégií. Materiál má na dnešnom zasadnutí prerokovať vláda, ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy sa ním majú riadiť od 1. júla.
Návrh metodiky súvisí s nedávno prijatým návrhom Cestovnej mapy k Národnému infraštruktúrnemu plánu SR na roky 2018 – 2030. Dokument si kladie za cieľ zabezpečiť vhodný aplikovateľný systém práce, ktorý bude usmerňovať a zjednocovať celý proces postupov prípravy, tvorby a implementácie strategických dokumentov vlády.
Dopyt po úveroch vlani na Slovensku rástol. Domácnosti sa tak čoraz viac zadlžujú. Riziko rýchleho rastu zadlženosti je preto v súčasnosti jedno z najvýznamnejších rizík pre stabilitu finančného sektora. Vo svojej Správe o finančnej stabilite to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS). Správu predkladá na dnešné rokovanie vlády.
Obce, ktoré čelili v roku 2016 mimoriadnym udalostiam, dostanú od štátu celkom 624.547 eur. Podľa návrhu ministerstva vnútra by najviac – až 563.835 eur – malo získať mesto Sobrance, kde bola vlani vyhlásená mimoriadna situácia pre zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A, najmä v tamojšej rómskej osade. Pomoc vo výške 17.085 eur má dostať mesto Vysoké Tatry, kde bol koncom zimy a v jarných mesiacoch roku 2016 zistený nebývalý výskyt medveďa hnedého.
V uplynulom roku klesol počet policajtov obvinených z trestnej činnosti. Z celkom 22.247 mužov zákona pôsobiacich v zbore ku koncu roka bolo obvinenie vznesené 109, čo je o 12 menej ako v roku 2015. Konštatuje to rezort vnútra. Pozitívne podľa neho je, že vlani nedošlo k spáchaniu trestných činov súvisiacich s extrémizmom alebo terorizmom policajtmi. K najzávažnejším patria dve obvinenia policajtov pre trestný čin vraždy.
Prioritou slovenskej vlády počas rokovaní o brexite bude ochrana práv Slovákov žijúcich v Spojenom kráľovstve a finančné vyrovnanie záväzkov krajiny vyplývajúcich z členstva v EÚ. V materiáli pre vládu to deklaruje ministerstvo zahraničných vecí. Slovensko má podľa rezortu ďalej záujem aktívne sa podieľať na rokovaniach európskej dvadsaťsedmičky, ktoré sa budú sústreďovať na prípravu pozícií s cieľom minimalizovať negatívne dopady na slovenských občanov a ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy