Banky v eurozóne mierne sprísňujú kritériá pre firemné úvery

Banky v eurozóne mierne sprísňujú firmám prístup k úverom v aktuálnom 2. kvartáli roka. Ale objem úverov aj tak stále rastie vďaka veľmi nízkym úrokom. Uviedla to dnes vo svojej správe Európska centrálna banka (ECB).
ECB v dokumente konštatuje, že kritéria pre získanie firemných úverov sa v 1. štvrťroku podľa očakávania mierne uvoľnili. No aj po rokoch vytrvalého zmierňovania týchto kritérií je prístup k úverom stále ťažší ako v roku 2003, píše ECB vo svojej správe s odvolaním sa na výsledky prieskumu v bankách, ktoré aktualizuje každý kvartál.
Čo sa týka veľkých ekonomík eurozóny čistý dopyt po firemných úveroch sa v 1. štvrťroku zvýšil v Nemecku a Španielsku, zatiaľ čo v Taliansku a Holandsku klesol a vo Francúzsku stagnoval.
Zmiernenie kritérií pre firemné úvery bolo na úkor prísnejších marží.
Aj v prípade úverov pre domácnosti došlo v 1. kvartáli k miernemu uvoľneniu kritérií, v tomto štvrťroku sú však kritériá stabilné a objem úverov stúpa.
Spomedzi štátov eurozóny banky v Nemecku, Taliansku a Holandsku uvoľnili prístup k hypotékam, zatiaľ čo vo Francúzsku a Španielsku sa úverové kritériá nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy