Deficit verejných financií eurozóny klesol

V rámci celej eurozóny sa deficit verejných financií v štvrtom kvartáli znížil na 1,4 % hrubého domáceho produktu z úrovne 1,6 % v treťom štvrťroku. Na Slovensku deficit medzikvartálne klesol z 1,6 % HDP na 1 % HDP.

Sezónne upravený deficit verejných financií eurozóny v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) bol v štvrtom kvartáli minulého roka v priemere na úrovni 1,4 %, čiže sa znížil v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy bol vo výške 1,6 % HDP. V rámci celej 28-člennej Európskej únie bol priemerný deficit verejných financií v štvrtom kvartáli vlaňajška tiež na úrovni 1,4 %, čo bol pokles z hodnoty 1,7 %, na ktorej bol v treťom štvrťroku. Sezónne upravený deficit verejných financií Slovenska v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne tiež klesol, a to na úroveň 1 % HDP z úrovne 1,6 % HDP. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Celkové vládne príjmy v rámci eurozóny boli v štvrtom kvartáli 2016 v priemerne vo výške 46,1 % HDP, čo znamenalo pokles z úrovne 46,4 % HDP v treťom štvrťroku. Celkové vládne výdavky v eurozóne boli v období októbra až decembra na úrovni 47,5 % HDP, teda klesli v porovnaní s tretím kvartálom, kedy boli vo výške 48 % HDP. V rámci celej Európskej únie dosiahli celkové vládne príjmy v štvrtom štvrťroku výšku 44,9 % HDP. V porovnaní s tretím kvartálom, kedy boli na úrovni 45,1 % HDP, teda klesli. Celkové vládne výdavky v rámci EÚ boli v štvrtom kvartáli priemerne na úrovni 46,3 % HDP, pričom v predchádzajúcom štvrťroku boli vo výške 46,8 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy