Barikády z odpadkov a strety s políciou: Socialistická vláda sa bojí prevratu, Venezuela zažíva hlbokú ekonomickú krízu

, ČTK Foto: TASR/AP;SITA/AP

2700 zamestnancov venezuelskej továrne automobilky General Motors sa dozvedelo prostredníctvom sms, že boli prepustení. Úrady minulý týždeň prevzali nad továrňou kontrolu a zhabali jej ďalší majetok v krajine. Spoločnosť sa proti krokom Venezuely chce brániť. V krajine už viac ako mesiac pokračujú masívne protivládne protesty.

Venezuelská továreň americkej automobilky General Motors prepustila 2700 zamestnancov. Na mobilný telefón im zaslala sms, že už nie sú jej zamestnancami a že im posiela odstupné na bankový účet. Dvaja z nich o tom informovali agentúru Reuters.

Venezuelské úrady minulý týždeň prevzali kontrolu nad továrňou General Motors Venezolana a zhabali jej ďalší majetok v krajine. Súd rozhodol v prospech dvoch obchodníkov, ktorí v roku 2000 podali žalobu proti dcérskej spoločnosti s odôvodnením, že nedodržala dohodnutý predaj 10 000 vozidiel. Zamestnanci firmy uviedli, že pred zverejnením verdiktu bolo zariadenie továrne demontované. GM nie je vo Venezuele prvou firmou, ktorá prepustila zamestnanca sms správou. Pred dvoma rokmi urobil to isté výrobca čistiacich prostriedkov Clorox.

Spoločnosť GM minulý týždeň oznámila, že kroky venezuelských úradov považuje za nelegálne a chce sa proti nim brániť. K zabaveniu majetku najväčšieho amerického výrobcu automobilov dochádza v čase prehlbujúcej sa politickej a ekonomickej krízy vo Venezuele. Automobilový priemysel tam zažíva v posledných rokoch hlboký prepad, kvôli devízovej ​​regulácii mu chýbajú suroviny a materiál a mnoho tovární takmer nevyrába. Závod GM skončil potom, čo sa výroba automobilov v krajine prepadla na rekordné minimum osem vozidiel denne.

V krajine medzitým pokračujú protivládne protesty. Po celej juhoamerickej Venezuele vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí. Najväčšie protesty sa uskutočnili v hlavnom meste Caracase, kde v pondelok na hlavných cestných ťahoch vytvorili barikády z odpadkov a v niektorých prípadoch aj z vyhodených vaní, čím na mnohých miestach zastavili prevádzku. Strety medzi demonštrantami, z ktorých niektorí hádzali kamene a podomácky vyrobené výbušniny, a bezpečnostnými silami, ktoré použili gumové projektily a slzný plyn, si tento mesiac v krajine vyžiadali už desať obetí na životoch.

Ďalších najmenej desať osôb prišlo o život počas nočného rabovania. "Mám prázdny žalúdok, pretože nemôžem nájsť nič na jedenie," citovala agentúra Reuters šesťdesiatšesťročnú Jeannette Canozoovú. Podľa nej polícia ráno na demonštrantov, ktorí zabarikádovali cesty v Caracase, strieľala gumové náboje. Demonštranti boli oblečení vo farbách venezuelskej vlajky – teda v žltej, modrej a červenej. Niesli transparenty so sloganmi namierenými proti kriminalite a vláde.

Demonštranti broja proti prezidentovi Nicolasovi Madurovi. Najvyšší súd výrazne obmedzil právomoci kongresu, ktorý ovláda opozícia. Tým pádom získal Maduro oveľa väčšiu moc. Opozícia varuje, že z Maduro sa môže stať diktátorom. Protest označila za "matku všetkých pochodov". Súd napokon verdikt pod tlakom zrušil, protesty ale pokračujú, pretože k podobným krokom blokujúcim prácu poslancov pristúpil najvyšší súd už viac ako pred rokom, od času, keď získala v zastupiteľskom zbore väčšinu opozícia.

Po celej krajine dochádzalo k stretom medzi demonštrantami, provládnymi milíciami a poriadkovou políciou. Demonštrácia väčšinou začali ráno pokojnou formou, ale neskôr popoludní prepukli do násilností. Nepokoje sú najhoršie od roku 2014, vtedy počas niekoľko mesiacov trvajúcich protestov proti Madurovi prišlo o život 43 ľudí.

Socialistická vláda prezidenta Nicolasa Madura tvrdí, že jej odporcovia sa s podporou USA pokúšajú o prevrat.

Opozícia, ktorá si želá predčasné voľby, žiada tiež prepustenie väznených opozičných aktivistov. Protesty však tiež súvisia s hlbokou ekonomickou krízou, kvôli ktorej je v krajine nedostatok základných potravín a liekov. Z krízy demonštranti vinia socialistickú vládu.

Venezuelská polícia počas protestov v posledných týždňoch zatkla viac ako 1400 ľudí, 636 z nich je stále vo väzbe. Tvrdí to miestna organizácia na ochranu ľudských práv Penal Forum.

Súvisiace články

Aktuálne správy