Americkej vláde hrozí platobná neschopnosť, Trump naďalej žiada peniaze na mexickú stenu

, Reuters;huffpost;ČTK;WSJ Foto: TASR/AP

Americkej vláde po niekoľkých rokoch opäť hrozí takzvaný shutdown, kedy by nemala peniaze na svoju prevádzku. Ak sa administratíva prezidenta Donalda Trumpa nedohodne na podmienkach financovania federálnej vlády, bude od soboty čeliť platobnej neschopnosti.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa s predstaviteľmi Kongresu naďalej rokuje o podmienkach financovania federálnej vlády, ktorej od soboty hrozí platobná neschopnosť. Trump podľa hovorcu Bieleho domu Seana Spicera súčasne trvá na tom, aby zákonodarcovia vyčlenili peniaze pre stavbu múru na hraniciach s Mexikom, uviedla agentúra Reuters.

Bez príslušného súhlasu Kongresu hrozí, že vláda nebude mať od soboty peniaze na svoju prevádzku. Republikáni prezidenta Trumpa síce majú v oboch komorách parlamentu väčšinu, ale v stočlennom  Senáte, kde majú 52 mandátov, potrebujú na presadenie finančných opatrení 60 hlasov. Bez pomoci demokratov sa tak nezaobídu.

Takzvaný shutdown, kedy federálna vláda zostala kvôli politickému patu asi dva týždne bez financií, nastal v USA napríklad v roku 2013. Tento stav, kedy boli uzatvorené niektoré štátne inštitúcie, podľa ratingovej agentúry Standard & Poor 's vyšiel americkú ekonomiku na približne 24 miliárd dolárov.

Trump už v nedeľu na twitteri varoval demokratických zákonodarcov, že bez ich súhlasu príde o peniaze aj zdravotnícka reforma niekdajšieho prezidenta Baracka Obamu, ľudovo zvaná Obamacare. "Obamacare je vo vážnych problémoch. Demokrati potrebujú veľké peniaze, aby mohla fungovať, inak skončí skôr, ako by si ktokoľvek pomyslel," napísal americký prezident.

Biely dom podľa denníka The Huffington Post uviedol, že za súhlas s čiastkou 1,5 miliardy dolárov na začatie výstavby hraničného múru ponúkol demokratom okrem iného sedem miliárd dolárov na dotácie poistiek pre Obamacare.

Trump podľa Spicer nemieni od požiadaviek na peniaze pre stenu ustúpiť, lebo ich spolu s výdavkami na armádu považuje za prioritu na posilnenie bezpečnosti USA. Biely dom podľa Reuters tiež uviedol, že ďalšie hlasovanie Kongresu o republikánskej náhrade za Obamacare zrejme nie je možné v nadchádzajúcich týždňoch očakávať. Trump sa zaviazal Obamovu zdravotnú reformu zrušiť, zatiaľ sa mu to ale nepodarilo.

Wall Street Journal napísal, že americký prezident Donald Trump nariadil svojim poradcom, aby za úprioritu považovali výrazné zníženie daní, najmä 15- percentnú korporátnu daň z príjmov, pred neutralitou pripravených opatrení na rozpočet. Inak povedané, je ochotný tolerovať aj veľké rozpočtové deficity. Tie by však nakoniec nemuseli byť až tak veľké, keďže zníženie daní by mohlo podľa ministra financií Stevena Mnuchina zvýšiť ekonomickú aktivitu a teda aj samotný výber daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy