Prečo má väčšina Slovákov zle nastavené životné poistenie?

, PR článok

Na otázku, prečo si zariaďujú životnú poistku, by 75 % ľudí odpovedalo, že hlavne kvôli následkom ťažkých úrazov. Keď sa zrazu nemôžeme hýbať, alebo len obmedzene, nie je to žiadna sranda. Tak uvažuje väčšina z nás. Lenže trvalé následky po zranení hlavným dôvodom invalidít nie sú. A to ani zďaleka. Najčastejšie sú totiž invalidity na základe vážnych chorôb. A tie často poistené nemáme.

Je logické, že z následkov dopravných nehôd, pádov alebo trebárs úrazov pri športe máme najväčší strach. Obávame sa vecí, ktoré nedokážeme predvídať, i keď nám môžu obrátiť život naruby. Vďaka prieskumu poisťovacích štatistík je ľahké zistiť, že v skutočnosti je úrazom spôsobených len 15 % trvalých následkov! To už nevyzerá tak hrozivo, však? A pritom sa práve na úrazy poisťuje zmienených 75 % ľudí.

Pocity verzus fakty
V skutočnosti totiž 85 % trvalých následkov môžeme pripísať práve chorobám. A z toho dokonca celých 30 % predstavujú choroby duševné. Nie sú vidieť toľko ako tie klasické, a práve preto nie sme príliš ochotní sa nimi zaoberať. To ale bohužiaľ neznamená, že sa im dokážeme vždy vyhnúť. Zanedbaná starostlivosť o duševnú pohodu, nadbytok stresu a prehliadanie príznakov toho, že sa niečo deje, môžu viesť až k vážnym a trvalým dôsledkom pre vaše zdravie.

Chorá hlava
Že vám pri uzatváraní poistenia ani nenapadlo myslieť na duševnú chorobu? Na jednej strane nečudo. Táto téma je v spoločnosti stále tak trochu tabu. Vlastne ani nechceme myslieť na to, čo by sa stalo, keby nám hlava prestala fungovať na sto percent. A že by sme potom neboli schopní pracovať, premýšľať, starať sa o svojich najbližších a skrátka robiť všetko tak, ako sme boli zvyknutí. Ale choroba si skrátka nevyberá a nikdy neviete, čo bude zajtra. A ďalších civilizačných chorôb, ktoré sa predtým prejavovali skoro výhradne u ľudí v dôchodkovom veku, ale postupom času trápia čoraz mladších ľudí, bohužiaľ neustále pribúda. No môžeme sa im často brániť a do značnej miery sa im vyhýbať. A tiež sa dá dobre poistiť.

Aká je správna poistka?
Pokiaľ ešte stále nie ste presvedčení o tom, že poistenie proti následkom vážnych ochorení vrátane duševných chorôb je rozumnejšie než poistka zameraná na následky úrazov, pozrite sa na čísla. Tie sú nakoniec tými najpresvedčivejšími argumentmi. Aj následkom zamerania na úrazy (ktoré sú v poistení lacnejšie) sú Slováci všeobecne hlboko „podpoistení“, ako tomu hovoria odborníci.

Momentálne je na Slovensku priemerný invalidný dôchodok najvyššieho stupňa (invalidita nad 70 %) 353 eur za mesiac.

Zamyslite sa, či by ste dokázali z takej čiastky platiť čo potrebujete: nájom, jedlo, oblečenie a tiež množstvo ďalších jednorázových výdavkov – a to všetko nielen pre seba, ale napr. i pre rodinu. Pokiaľ nemáte našetrený rezervný finančný “vankúš”, ktorý vám zaistí pohodlný život aj vtedy, keď sa vám akurát nebude dariť, môže vám z tejto konkrétnej predstavy naskočiť husia koža. Mimochodom,­ minimálna mzda pre rok 2017 je stanovená na 435 eur.

Preto je dobré vybrať si poistenie tak, aby vám naozaj poslúžilo, keď na to príde. A to je pre každého individuálne, takže sa nebojte riešiť poistku naozaj detailne. Prospech z nej predsa budete mať práve vy a vaši najbližší.

Úplne základné správne nastavenie nie je zďaleka tak ťažké, ako si myslíme.

Klientovi, ktorý má poistenie správne a kvalitne nastavené sa nestane, že by mu poisťovňa odmietla poistné plnenie, prípadne poskytla plnenie v nedostatočnej výške. Tieto prípady nastávajú najmä vtedy, ak sa optimálnemu nastaveniu poistenia nevenuje dostatočná pozornosť a klienti sa pri uzatváraní zmluvy neporadia s odborníkom. Neurobte rovnakú chybu. Životná poisťovňa AXA v spolupráci s Partners Group SK ponúkajú viacero možností, ako kvalitne ochrániť seba a svojich blízkych, v rámci investičného životného poistenia Prestige MAX.

Pokiaľ máte manželku, dve deti predškolského veku a hypotéku na byt, môže sa vám hodiť kombinácia poistení pre prípad smrti, pracovnej neschopnosti, závažných ochorení a invalidity. Posledné z nich (poistenie pre prípad smrti alebo invalidity s klesajúcou poistnou čiastkou) môže byť nastavené tak, aby sa v priebehu rokov znižovalo ako poistné, tak aj čiastka, ktorá by vám bola vyplatená – takže keby došlo v blízkej budúcnosti k problému, kompenzácia bude vďaka vyššiemu poistnému tiež vyššia. Deti sú zatiaľ malé a splátok banke ostáva ešte mnoho. Zato o dvadsať rokov bude hypotéka splatená a deti samostatné, a preto bude zbytočné dávať za poistku veľkú čiastku.

Pokiaľ rodinu ešte nemáte, ste mladí a netrpíte žiadnym vážnym ochorením, môže vám stačiť poistenie v menšom rozsahu. I tak by ste ale mali myslieť na to, že ani vám sa choroby alebo ich následky vyhnúť nemusia. A to hlavne v prípade, že sa živíte sami. Potom sa vám pevná záchranná sieť môže veru dosť hodiť.

Životné poistenie sa skrátka neoplatí odbiť.

Pretože keď na to príde a vy budete poistku naozaj čerpať, môže sa stať, že z nej budete musieť žiť pekných pár rokov. Myslite na ňu preto ako na dlhodobú investíciu, ktorá prinesie výnos presne v tom okamihu, keď to budete najviac potrebovať.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy