Deutsche Bank: Prestaňme sa zameriavať na Francúzsko, obrovským riziko pre EÚ je Taliansko

, businessinsider Foto: TASR/AP

Trhy by sa dnes mali prestať sústrediť na riziko "Frexitu", keď sa centrista Emmanuel Macron dostal do druhého kola hlasovania vo francúzskych voľbách a viac sa zamerať na ďalšie problémy, ktorým čelí európsky kontinent. Odporúča to Deutsche Bank vo svojej správe klientom.

Macron v nedeľu v prvom kole prezidentských volieb zvíťazil nad kandidátkou krajnej pravice Marine Le Penovou zhruba o 2 %. Macron získal takmer 23,8 % hlasov, zatiaľ čo Le Penová 21,5 %. Tieto výsledky boli dosť blízko tomu, čo predpovedali analytici, pričom prieskumy verejnej mienky v druhom kole predpovedajú víťazstvo takmer 60 ku 40 pre Macrona. To je hlavný argument analytikov z Deutsche Bank, keď odporúčajú investorom prehliadať bezprostredné riziko "Frexitu".

"Celkovo, vzhľadom na to, ako dopadli voľby v prvom kole v porovnaní s predvolebnými prieskumami  verejnej mienky a ako Le Penová konštantne stráca voči Macronovi, trh by sa mal cítiť pomerne bezpečne so zvyškovým rizikom druhého kola 7. mája," píše sa v poznámke. "Trh si môže dovoliť začať sa pozerať poza hranice Francúzska."

Politické riziko úplne neopustilo kontinent, analytici Deutsche Bank veľmi jasne poukazujú na to, že prípadné voľby v Taliansku v tomto roku by mohli oživiť obavy z rozpadu eurozóny a dostať ich späť do popredia záujmu investorov.

Taliansko zaznamenalo v uplynulých rokoch značné posilnenie hnutia Piatich hviezd a decembrové odmietnutie referenda o ústavných reformách bolo všeobecne považované za niečo populistické, čo znamená, že voľby v krajine by mohli predstavovať ďalšie veľké riziko ohrozujúce stabilitu EÚ. "Európa stále čelí rušnému politickému kalendáru s voľbami,  v júni vo Veľkej Británii, v septembri v Nemecku a v Taliansku ešte pred aprílom budúceho roka. Odhaduje sa február, hoci sa nedajú vylúčiť ani pred koncom roka. Najvyššie riziko z negatívneho populistického šoku na trhu predstavuje Taliansko. Talianske voľby sú dnes mimo záberu pozornosti, veď potenciálne prebehnú za viac ako šesť mesiacov, trhy sa týmto smerom neobracajú, aby sa nimi práve teraz zaoberali."

Zatiaľ čo talianske politické rizikom je v hľadáčiku stále v nedohľadne, európski investori sa teraz inteyívnejšie zaoberajú ECB, kedy začne centrálna banka postupne ukončovať svoj program kvantitatívneho uvoľňovania. Proces sa pravdepodobne začne ešte v tomto roku. "Myslíme si, že ďalšou témou bude reflácia v eurozóne a počiatočné kroky v rámci ukončenia programu ECB," píšu analytici DB. "Makroúdaje naznačujú, že upustenie od QE sa blíži, mohlo by to byť v druhom polroku 2017."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy