Nálada v českej ekonomike sa v apríli zlepšila

Aprílový súhrnný indikátor dôvery v českú ekonomiku oproti marcu stúpol o 0,8 bodu na hodnotu 97,4 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v apríli zvýšila. Súhrnný indikátor dôvery oproti marcu stúpol o 0,8 bodu na hodnotu 97,4 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne zvýšil o 1 bod na úroveň 95,1 bodu. Indikátor nálady spotrebiteľov sa však v porovnaní s predošlým mesiacom mierne zhoršil, a to o 0,3 bodu bodu na 108,4 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

V apríli sa v ČR zlepšila nálada v sektore služieb a stavebníctva, ale zhoršila sa v odvetví priemyslu a obchodu. Index, ktorý mapuje dôveru v odvetví služieb vrátane bankového sektora, v apríli stúpol o 3,1 bodu na 97,7 bodu. V odvetví sa zlepšili hodnotenie dopytu aj očakávania na obdobie najbližších troch mesiacov. V stavebníctve ukazovateľ dôvery vzrástol o 1 bod na 79,1 bodu. Stavebné podniky sú totiž optimistickejšie, pokiaľ ide o očakávaný vývoj celkovej ekonomickej situácie v najbližších šiestich mesiacoch.

Index dôvery v českom priemysle v apríli oslabil o 0,3 bodu na 93,7 bodu. Firmy v odvetví očakávajú v najbližších troch mesiacoch pomalšie tempo rastu výroby. Rovnako v sektore obchodu sa nálada zhoršila pre pesimistickejšie očakávania na obdobie najbližších troch mesiacov. Index odzrkadľujúci náladu v českom obchode klesol o 4,5 bodu na úroveň 100,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy