Víťazstvo Macrona: Svetové trhy po francúzskych voľbách poskočili, zlato kleslo

, CNBC;patria Foto: TASR/AP

Globálne rizikové aktíva odštartovali nový obchodný týždeň na pevnom základe po tom, ako sa podarilo Emmanuelovi Macronovi získať najvyšší počet hlasov medzi kandidátmi v prvom kole francúzskych prezidentských volieb.

V nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku zvíťazil centrista Emmanuel Macrona s 23,75 percenta hlasov. Do druhého kola 7. mája, s ním postupuje kandidátka krajnej pravice Marine Le Penová. Pre ňu hlasovalo 21,53 percenta zúčastnených voličov. Konečné výsledky zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra.

Vo víťaznom tandeme sa zišli úplne protichodní kandidáti. Exminister hospodárstva (2014-2016) Macron chce ponúknuť liberálne recepty pre zošnurované ekonomické prostredie. V zahraničnej politike sa hlási k tradičnému spojenectvo so Západom a ďalšiemu budovaniu EÚ. Naopak štyridsaťosemročná Le Penová chce zavádzať protekcionistické opatrenia, uzavrieť hranice, tvrdo obmedziť imigráciu a opustiť eurozónou, či celú EÚ.

Prvýkrát za šesťdesiat rokov teraz nepostúpil do druhého kola kandidát ani jednej z dvoch hlavných francúzskych politických strán, teda konzervatívnej pravice ani socialistov. Kandidát republikánov François Fillon získal v nedeľňajšom prvom kole 19,91 percenta hlasov. Pre socialistu Benoîta Hamona hlasovalo dokonca len 6,35 percenta zúčastnených voličov, čo je najhorší výsledok socialistov v prezidentských voľbách za niekoľko desiatok rokov. Jednu priečku pred Hamon a len tesne za Fillonom sa umiestnil ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon, pre ktorého hlasovalo 19,64 percenta zúčastnených voličov.

Ak sa v druhom kole potvrdia doterajšie predvolebné prieskumy, mal by Macron pozbierať výrazne viac voličov. Ak zvíťazí, stane sa vo svojich 39 rokoch najmladším prezidentom Francúzska. Jednoznačnú podporu získal Macron z Bruselu, okrem iného od predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera či šéfky únijnej diplomacie Federiky  Mogheriniovej. Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel verí, že Macron v druhom kole "ukáže pravicovému extrémizmu, populizmu a euroskepticizmu, kde je ich miesto". Predseda opozičnej Sociálnodemokratickej strany Martin Schulz dúfa, že Macron presvedčivým rozdielom porazí "protieurópsku a otvorene rasistickú Marine Le Penovú".

Marine Le Pen varovala, že "v stávke je prežitie" a vyzvala "všetkých vlastencov", aby ju podporili v záverečnom kole volieb. Dcéra bývalého vodcu národného frontu tiež vyhlásila, že je čas "oslobodiť francúzsky ľud od arogantnej elity".

Euro sa v nedeľu obchodovalo na päťmesačnom maxime, keď sa ukázali priebežné výsledky. Jednotná európska mena skočila o 1,35 percenta a uzavrela na 1,0873 voči americkému doláru. Na začiatku pondelka euro mierne stratilo tempo a obchodovalo sa okolo 1,0835 o 07:45 v Londýne. Financial Times poznamenal, že skok v jednotnej mene bol najlepší denný skok za 10 mesiacov. Mesačná implikovaná volatilita meny poklesla o viac ako tretinu.

Za rastom na európskych burzách stoja najmä bankové spoločnosti, akcie francúzskej banky Société Générale si ráno pripisovali 7,84 percenta, Credit Agricole 0,97 percenta a BNP Paribas 7,84 percenta. Okolo osem percent si pripisovala aj nemecká Commerzbank a jej taliansky konkurent UniCredit.

Akciové trhy v Ázii rástli v pondelok rovnako. Japonský index Nikkei 225 ukončil o 1,4 percenta a indexy Austrálie ASX 200 a Hongkongu Hang Seng sa tiež ocitli v pozitívnom teritóriu.

Bezpečný prístav investori opúšťajú. Spotová cena zlata bola ráno o asi 1 percento nižšie, na 1,271 dolárov za trójsku uncu. Drahý kov sa často používa ako zabezpečenie v časoch politickej neistoty.

Krátko po otvorení európskeho trhu sa portugalský index CAC 40 obchodoval približne o 3,7 percenta vyššie, čo je najvýraznejší výsledok v porovnaní s indexmi FTSE 100 (1,8 %) a DAX (2,4 %)v Nemecku. Americké futures na akcie tiež odrážali vyššiu očakávanú otvorenosť, pričom priemer Dow Jones by mal stúpnuť takmer o 200 bodov.

Pätnásť minút po otvorení trhu v pondelok vzrástol index Stoxx 600 najväčších kótovaných európskych spoločností vzrástol na najvyššiu úroveň od začiatku decembra 2015.

Analytici Goldman Sachs, pod vedením Petra Oppenheimera, však v nedeľu uviedol, že akciové trhy už v prvom kole mali veľký skok, preto už neočakávajú významnú akciovú rally. "Vzhľadom na to, že máme za sebou očakávanie na trhoch, každá rally už bude skromnejšia. Neočakávame, že francúzske domáce akcie a CAC 40 budú výraznejšie posilňovať po druhom kole volieb."

Zníženie medzery vo výnosoch medzi desaťročnými nemeckými bundmi a francúzskymi OAT s rovnakou splatnosťou pravdepodobne nebude pokračovať výraznejšie ďalej, tvrdí Tim Graf, stratég pre EMEA z Global Street. "Myslím si, že musí zostať zachovaná istá prémia," povedal Graf pre televíziu CNBC.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy