Trump pripravuje podmienky na ochranu amerického oceliarstva

Americký prezident Donald Trump vyvolal zdesenie vo svetovom oceliarskom priemysle. Vo štvrtok (21.4) podpísal nariadenie, aby sa zistilo, či dovoz ocele do Spojených štátov neohrozuje národnú bezpečnosť. Podľa prezidenta sa v zornom poli jeho vlády nenachádza len Čína. Pôjde o globálnu analýzu.
„Oceľ je pre naše hospodárstvo a aj pre našu armádu dôležitá. Nie je oblasťou, v ktorej si môžeme dovoliť, aby sme záviseli od iných krajín,“ povedal prezident. Dodal: „Je to historický deň pre americký oceliarsky priemysel“.
Minister obchodu Wilbur Ross sa sťažoval, že podiel Číňanov na americkom trhu s oceľou už dosiahol 26 %. Jeho znepokojenie vyvoláva veľká závislosť USA od dovozu tejto komodity. V prípade väčšej závislosti sa oslabuje schopnosť rýchlo reagovať, ak sa to z hľadiska národnej bezpečnosti ukáže ako nevyhnutnosť. Jeho ministerstvo dostalo od Trumpa deväť mesiacov na vypracovanie analýzy. Ross povedal, že výsledok bude známy oveľa skôr.
Prezidentovo rozhodnutie o ochrane národných záujmov súvisí so zákonom z roku 1962. Ak podľa neho ministerstvo obchodu príde k záveru, že import komodít môže ohroziť národnú bezpečnosť, prezident môže konať.
Biely dom v uplynulých desaťročiach v súlade so zákonom 152-krát obmedzil import na svoje územie, lebo tovary sa podľa neho predávali pod výrobné ceny.
Nedávno americké úrady obvinili nemecké spoločnosti Salzgitter, Dillinger Hütte a ďalšie európske oceliarske spoločnosti z dampingu. Preto musí Salzgitter platiť sankčné dovozné clo na svoj plech 22,9 %. Koncern vyhlásil, že za takých podmienok ho nedovezie na americký trh ani tonu.

Súvisiace články

Aktuálne správy