Tempo predaja starších domov v USA stúplo na vyše 10-ročné maximum

Predaj starších domov v krajine sa minulý mesiac zvýšil o 4,4 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,71 mil. bytových jednotiek.

Američania v marci kupovali domy najrýchlejším tempom za vyše desaťročie. Predaj starších domov sa minulý mesiac zvýšil o 4,4 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,71 mil. bytových jednotiek. Informovalo o tom v piatok americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR). Išlo o najrýchlejšie tempo predaja od februára 2007.

Stabilná ekonomika v USA zintenzívnila dopyt, ale počet nehnuteľností na predaj sa postupne zmenšuje. Výsledkom tohto trendu je to, že ceny domov v krajine rastú rýchlejšie ako príjmy. Mediánová predajná cena domu v USA v marci medziročne stúpla o 6,8 percenta na sumu 236 400 USD. Predpokladá sa pritom, že dopyt by sa opäť mohol zvýšiť, keďže úroky z hypotekárnych úverov začali v posledných týždňoch klesať.

Hypotekárna spoločnosť Freddie Mac vo štvrtok informovala, že priemerné úroky pri 30-ročných úveroch s fixnou úrokovou sadzbou sa tento týždeň znížili na 3,97 percenta z minulotýždňovej úrovne 4,08 percenta. Priemerná výška týchto úrokov je tak najnižšia za posledných päť mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy