: Britský maloobchod v marci medzimesačne oslabil

Marcový objem maloobchodného predaja v krajine sa oproti februáru zmenšil o 1,8 percenta.

Britský maloobchod v marci podľa prvého odhadu medzimesačne oslabil. Objem predaja sa oproti februáru zmenšil o 1,8 percenta. V porovnaní s marcom minulého roka objem predaja stúpol o 1,7 percenta. Marcové tržby vo finančnom vyjadrení medzimesačne klesli o 1,4 percenta a medziročne sa zvýšili o 5,1 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke britský štatistický úrad ONS.

Objem maloobchodného predaja v krajine za trojmesačné obdobie do konca marca v porovnaní s predošlými tromi mesiacmi oslabili o 1,4 percenta. „Údaje o maloobchodných tržbách ukazujú medzimesačný pokles aj oslabenie za trojmesačné obdobie do konca marca. Prvýkrát od roku 2013 sme svedkami kvartálneho poklesu a zdá sa, že ide o dôsledok zvýšenia cien,“ uviedla Kate Daviesová z britského štatistického úradu.

Marcové ceny v britskom maloobchode vrátane cien pohonných hmôt medziročne stúpli o 3,3 percenta, čo bol ich najvýraznejší rast o marca 2012. Najviac k tomu prispelo zdraženie pohonných hmôt, ktoré boli medziročne v priemere vyššie o 16,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy