Stavebná výroba v eurozóne vo februári ožila

Medzimesačne februárová stavebná produkcia eurozóny stúpla o 6,9 % po januárovom poklese o 2,4 %. Slovenské stavebníctvo oslabilo najviac z krajín EÚ.

Stavebná výroba v eurozóne vo februári podľa sezónne upravených údajov medzimesačne posilnila o 6,9 percenta po januárovom oslabení o 2,4 percenta. Podobne sa zotavila aj stavebná produkcia v rámci celej Európskej únie, ktorá vo februári medzimesačne stúpla o 4,4 percenta po januárovom poklese o 1,5 percenta. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročne stavebníctvo eurozóny vo februári vzrástlo o 7,1 percenta a v rámci celej EÚ sa zväčšilo o 5,2 percenta.

Na Slovensku sa medzimesačný rast stavebnej produkcie vo februári spomalil na úroveň 2,7 percenta z januárových 3,4 percenta. Medziročne slovenské stavebníctvo o 10,6 percenta oslabilo, čo bol v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najvýraznejší pokles. Druhý najväčší pokles bol v Českej republike (-5,5 %) a tretí v Poľsku (-5,1 %). Najviac stavebníctvo medziročne vzrástlo v Slovinsku (21,4 %), Maďarsku (15,1 %), Švédsku (13,2 %) a v Nemecku (11,6 %).

Medzimesačne sa februárová produkcia stavebného sektora v  rámci krajín EÚ najvýraznejšie zväčšila v Slovinsku (25,7 %), Belgicku (18,7 %) a Nemecku (13,6 %). Najväčší pokles stavebnej  výroby oproti januáru evidovali v Poľsku (-2,8 %), Švédsku (-1,8 %) a Veľkej Británii (-1,6 %). 

Súvisiace články

Aktuálne správy