5 hlavných tém druhého štvrťroka, ktoré môžu zakývať vašimi peniazmi

, saxo bank Foto: TASR/AP;thinkstock

Saxo Bank na prahu druhého kvartálu ponúka svoj pohľad na trhy a na niektoré očakávané udalosti a faktory, ktoré budú pôsobiť na ceny jednotlivých aktív.

Francúzsko by sa mohlo stať krajinou, v ktorej sa nedá vládnuť
Francúzske prezidentské voľby budú pravdepodobne jednou z najpozornejšie sledovaných udalostí druhého štvrťroka 2017. Saxo Bank však apeluje, aby pozornosti neunikli ani júnové voľby do Národného zhromaždenia. Umožnia totiž podrobnejší pohľad na budúce smerovanie Francúzska. "Sú v podstate dva možné výsledky francúzskych volieb. Buď bude Marine Le Penová zvolená za prezidentku, ale príde o skutočné právomoci ak nevyhrá voľby do Národného zhromaždenia, alebo bude za prezidenta zvolený Emmanuel Macron, ktorý môže mať problémy jednať s príliš rôznorodou väčšinou. Prvýkrát od roku 1958 by mohli poslanci parlamentu zažiť 'veľký návrat', ktorý ale vzhľadom na skúsenosti tretej a štvrtej republiky nie je pozitívnym signálom. Nakoniec by sa Francúzsko mohlo stať krajinou, ktoré nemožno vládnuť," hovorí Christopher Dembik, hlavný makroekonomický analytik Saxo Bank.

Európske akcie prekonajú tie americké aj japonské
Stávky na refláciu začaté ešte pred víťazstvom Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách v prvom štvrťroku zrýchlili s tým, ako sa globálne ekonomické dáta zlepšovali a prekonávali očakávania. Tieto reflačné obchody by mohli v druhom štvrťroku skončiť zdravú korekciou cien globálnych akcií. "Zatiaľ čo sa investori zameriavajú na európsku politickú scénu s dôrazom na nadchádzajúce voľby vo Francúzsku a Nemecku, uchádza im skutočnosť, že rast európskeho HDP môže v ročnom horizonte atakovať 3 % hranicu. Vylepšený obraz ekonomiky a výhľad na 2Q2017 je jedným z hlavných dôvodov odporúčaní ' overweight 'pre Európu a' underweight 'pre USA. Ak francúzske voľby vyhrá Emmanuel Macron, domnievame sa, že francúzske akcie v druhom štvrťroku predbehnú ostatné európske akciové trhy," myslí si Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank.

Volatilnejší menový trh
V druhom štvrťroku 2017 by sa mohla neistota na politickej scéne Európskej únie znížiť. Získame lepšiu predstavu o tom, či je Donald Trump schopný zhromaždiť väčšinu v oboch komorách Kongresu a presadiť očakávané zmeny politiky s cieľom posilniť americký dolár. Mimoriadne upokojenie neistoty v prvom štvrťroku ustúpi vyššej volatilite na menovom trhu. "Riziká pre americký dolár v druhom štvrťroku pôsobí oboma smermi, hlavne v závislosti na Donaldovi Trumpovi, hoci optimistický potenciál sa vzhľadom na rastúci skepticizmu trhu zvýšil. Očakávame, že euro bude naďalej podporované dátami prichádzajúcimi z Európy a že sa ECB zbaví niektorých obáv. Dôležitým varovaním, ktoré platí aj pre obdobie po druhom štvrťroku, je otázka, ako si najslabšie krajiny eurozóny na čele s Talianskom poradia so znižovaním objemu odkupov aktív zo strany ECB," pripomína John Hardy, vedúci forexového oddelenia v Saxo Bank.

"Lacnejšia libra je možno oprávnená vzhľadom na stále veľkému dvojitému deficitu a pretrvávajúcej neistote ohľadom Brexitu. Proces odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie by ale mohol trvať niekoľko rokov, a trh by preto mohol postupne obmedzovať diskont neistoty britskej meny," pokračuje Hardy. "Stiahnutie likvidity v Číne by mohlo mať vplyv na výhľad mien rozvíjajúcich sa krajín a mohlo by stlmiť nadšenie pre reflačné obchody."

Relatívna stabilita na dlhopisovom trhu
Vzhľadom na to, že veľká časť politického rizika po francúzskych voľbách zmizne, analytici Saxo Bank očakávajú veľkú úľavu na trhoch rizikovejších aktív, ale aj elimináciu prémie bezpečného prístavu pri kľúčových nemeckých, holandských a dánskych dlhopisov, čo celkovo zvýši kľúčové výnosy. V septembri môžu nemecké voľby reštartovať ďalšie kolo umierneného konzervatívneho "risk-off" prístupu, ale v súvislosti s francúzskymi voľbami trh takéto riziká nevníma. "Toto by byť štvrťrokom, kedy dôjde za rastu inflácie a výnosov k relatívnej stabilite na globálnych trhoch s dlhopismi, ale pokles v cene ropy a geopolitické riziká by mohli byť skalou, o ktorú sa stabilne plaviaca sa loď nakoniec roztriešti," varuje Simon Fasdal, riaditeľ Saxo Bank pre obchodovanie s pevne úročenými aktívami.

Ostrý test reality pre ropu a bonus pre zlato
Špekulanti na trhu s komoditami vstúpili do prvého štvrťroka na vlne nadšenia popoháňanom  očakávaným rastom ziskov a inflácie. Teraz ale dochádza k tvrdému návrate do reality. Možno sa schyľuje k prémii pre zlato a negatívnemu vývoju na trhu s ropou. "U ropy sa stala počas prvého štvrťroka stále evidentnejšia nedostatočná rýchlosť rastu cien, ktorý by ospravedlnila optimistický nárast špekulatívnych stávok. Domnievame sa, že to najlepšie, v čo môže trh dúfať v druhom štvrťroku, je stabilizácia ceny ropy Brent okolo 50 USD za barel. Nie je možné vylúčiť ani dočasný pokles na 45 USD za barel. Svoju predikciu znižujeme na 58 USD za barel ku koncu roka s vierou v to, že cenu pozitívne ovplyvní nárast dopytu a obmedzenie dodávok," vysvetľuje Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

"V prípade zlata investori zachovali vlažný postoj s rýchlym oživením špekulatívnych dlhých pozícií pred zasadnutím FOMC. Zlato ale potrebuje silnejúci dolár a očakávania vyšších výnosov z dlhopisov viac ako kedykoľvek predtým. Ponechávame predpoveď pre koniec roka na 1 325 USD za trójsku uncu. Na základe zotavenia cien priemyselných kovov očakávame, že sa striebro vyšplhá na 19 USD za uncu," dodáva Hansen.

Súvisiace články

Aktuálne správy