Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil na 1,5 %

Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v marci spomalilo a kleslo na 1,5 % z februárových 2 %. Inflácia sa tak znova vrátila pod cieľovú hranicu 2 %, pri ktorej Európska centrálna banka (ECB) garantuje cenovú stabilitu. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.
Eurostat pripomenul, že medziročná miera inflácie v regióne, ktorý zaviedol euro, bola v marci minulého roka nulová.
V celej Európskej únii (EÚ) sa inflácia v marci tiež znížila, a to na 1,6 % z 2 % vo februári, ale vzrástla oproti marcu 2016, keď bola nulová.
Spomedzi štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za marec, najnižšiu mieru inflácie zaznamenali Rumunsko (0,4 %), Írsko a Holandsko (zhodne 0,6 %). A naopak, najvyššiu infláciu dosiahli Lotyšsko (3,3 %), Litva (3,2 %) a Estónsko (3 %).
V porovnaní s februárom 2017 sa medziročná miera inflácie v EÚ v marci znížila v 17 štátoch, v šiestich stagnovala a v piatich krajinách vzrástla.
K marcovému rastu inflácie v eurozóne najviac prispeli ceny palív v doprave (0,49 percentuálneho bodu – p.b.), ceny vykurovacieho oleja (0,11 p.b.) a ceny zeleniny (0,08 p.b.). Naopak, najväčší negatívny vplyv na infláciu mali ceny telekomunikácií a dovoleniek (-0,09 p.b.) a odevov (-0,05 p.b).

Súvisiace články

Aktuálne správy