Lloyds Banking Group si vytvorí európsku centrálu v Berlíne

Banková skupina Lloyds Banking Group sa rozhodla vytvoriť si európsku základňu v Nemecku po odchode Británie z Európskej únie (EÚ).
Lloyds má pobočku v Berlíne, a práve z nej plánuje vytvoriť európsku centrálu, aby nestratila prístup na jednotný trh, uviedla BBC s odvolaním sa na zdroje, ktoré nechceli byť menované.
Viaceré britské aj zahraničné finančné inštitúcie so sídlom v Británii pripravujú plány na ochranu svojho podnikania v Európe po brexite. Británia totiž chystá odchod nielen z EÚ, ale aj zo spolčeného trhu a banky chcú mať istotu, že budú môcť ďalej pôsobiť v celej EÚ.
Lloyds je jedinou z veľkých britských bánk, ktorá nemá dcérsku spoločnosť v inom štáte EÚ. Má však pobočku v Berlíne, ktorá zamestnáva 300 ľudí.
Podľa zdroja z bankového sektora Lloyds uvažovala aj o Frankfurte nad Mohanom a Amsterdame ako sídle svojej európskej centrály, kým si nakoniec vybrala Berlín.
Nedeľník Sunday Telegraph v tejto súvislosti uviedol, že Lloyds v priebehu pár mesiacov požiada v Nemecku o novú bankovú licenciu. Banka sa k tomu odmietla vyjadriť.
Aj ďalšia britská banka HSBC už oznámila, že pravdepodobne presťahuje 1000 zamestnancov z Londýna do svojej európskej centrály v Paríži, zatiaľ čo poisťovňa Lloyds of London si vybrala za nové európske sídlo Brusel.

Súvisiace články

Aktuálne správy