Rast cien v Británii znamená aj zvýšenie úrokov zo študentských pôžičiek

Zrýchlenie inflácie v Británii v dôsledku oslabenia libry po vlaňajšom referende o brexite je zlou správou pre vysokoškolských študentov. Znamená totiž zvýšenie úrokových sadzieb zo študentských pôžičiek. To mladým ľuďom skomplikuje štart do života.
Bez ohľadu na to, na ktorej univerzite študujú, sa úrokové sadzby z pôžičiek na školné a ďalšie náklady spojené so vzdelaním odvíjajú od inflácie. Konkrétne v Británii sa v prípade študentských pôžičiek úroky stanovujú každý rok tak, že sa pridajú tri percentuálne body k marcovému indexu maloobchodných cien (retail prices index, RPI). A štatistický úrad ONS minulý týždeň oznámil, že marcový RPI dosiahol 3,1 %.
To znamená, že od septembra stúpnu úroky v prípade študentských pôžičiek z doterajších 4,6 % na 6,1 %. Budú tak dokonca vyššie ako úroky z hypoték, keďže podľa firmy Moneyfacts aktuálne je priemerný úrok z hypoték v Británii na úrovni 4,59 %.
To je nepríjemná správa pre mnohých mladých ľudí, ktorí si možno nebudú môcť dlho po škole kúpiť dom, pretože budú splácať študentskú pôžičku.
A prečo sa v Británii výška úrokov pri študentských pôžičkách odvíja od indexu maloobchodných cien RPI, a nie od indexu spotrebiteľských cien (CPI), ktorý v marci dosiahol 2,3 % a napríklad v uplynulých 10 rokov bol CPI v priemere o 0,7 % nižší ako RPI? Dôvodom je nový systém, ktorý platí od roku 2012.
Nedá sa odhadnúť, koľkým absolventom sa podarí úplne vyrovnať študentské pôžičky v priebehu 30 rokov. Tí, ktorí získajú dobre platené miesta s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú mať problémy splatiť dlhy zo študentských čias.
Pre ostatných je dôležité päťročné zmrazenie hranice pre príjem, od ktorého musia začať splácať študentskú pôžičku. Aktuálne je to 21.000 libier (24.774,96 eura) ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy