Väčšina producentov ropy podporuje predĺženie dohody o znížení jej ťažby

Väčšina producentov ropy podporuje predĺženie dohody o znížení jej ťažby, ktorú vlani uzavreli členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší 11 veľkí producenti na čele s Ruskom. Irán ho tiež podporí. Uviedla to iránska agentúra ISNA s odvolaním sa na vyhlásenie ministra ropného priemyslu Bidžana Namdara Zanganeha.
Podľa INSA Zanganeh zdôraznil, že väčšina členov ropného kartelu chce predĺženie dohody a ak ho schvália, Irán sa k nim pridá.
OPEC a 11 ďalších veľkých producentov na čele s Ruskom sa vlani dohodli na znížení ťažby v 1. polovici tohto roka dohromady o takmer 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, aby podporili rast jej cien a zníženie zásob v skladoch. Platnosť dohody je šesť mesiacov s možnosťou predĺženia o ďalších šesť mesiacov.
Členovia OPEC sa zídu 25. mája, aby zvážili predĺženie dohody do konca tohto roka. Saudská Arábia, Kuvajt a väčšina ostatných členov ropného kartelu naznačili, že ak sa k dohode opäť pridajú aj ďalší veľkí producenti mimo OPEC, podporia jej predĺženie.

Súvisiace články

Aktuálne správy