Spotrebiteľské ceny v USA zaznamenali najväčší pokles za vyše dva roky

Spotrebiteľské ceny v USA zaznamenali v marci nečakaný pokles, prvý za viac než rok a zároveň najvýraznejší za viac než dva roky. Podpísal sa pod to najmä pokles cien energií.
Ako dnes uviedlo americké ministerstvo práce, spotrebiteľské ceny klesli v marci medzimesačne o 0,3 % po februárovom 0,1-% raste. Marcový vývoj predstavuje prvý pokles spotrebiteľských cien za posledných 13 mesiacov a zároveň najvýraznejší pokles od januára 2015, keď spotrebiteľské ceny klesli o 0,6 %. Výsledok je okrem toho v protiklade s očakávaniami ekonómov, ktorí počítali so stagnáciou.
Najviac sa pod výsledok podpísali ceny energií, ktoré klesli v marci oproti februáru o 3,2 %. Len samotné ceny benzínu zaznamenali pokles o 6,2 %. Oproti marcu minulého roka sú však ceny benzínu stále približne o 20 % vyššie. Okrem energií klesli minulý mesiac aj ceny oblečenia či jazdených aj nových áut. Na druhej strane, ceny potravín sa zvýšili o 0,3 %.
Jadrové spotrebiteľské ceny, teda bez započítania nestabilných cien potravín a energií, klesli o 0,1 %. Vo februári zaznamenali rast o 0,2 %. Ekonómovia očakávali, že jadrové ceny budú pokračovať v rovnakom raste ako vo februári.
V medziročnom porovnaní spotrebiteľské ceny vzrástli, ich rast sa však spomalil. Zatiaľ čo vo februári zaznamenali rast o 2,7 %, v marci rast dosiahol 2,4 %. Jadrové ceny sa medziročne zvýšili o 2 % a aj v tomto prípade spomalili tempo rastu. Vo februári zaznamenali rast na úrovni 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy