Americký Chevron zvažuje predaj podielu v kanadských ropných pieskoch

Americká ropná spoločnosť Chevron uvažuje nad predajom svojho podielu v kanadských ropných pieskoch. Od predaja si sľubuje približne 2,5 miliardy USD (2,35 miliardy eur). Uviedli to zdroje z ropného sektora.
Podľa spomínaných zdrojov sa druhá najväčšia ropná firma v USA obrátila s plánom predať 20-% podiel v projekte Athabaské ropné piesky v provincii Alberta na investičné banky. Takýto krok minulý mesiac urobila konkurenčná spoločnosť Royal Dutch Shell. Tá sa rozhodla predať väčšinu svojich aktív v kanadských ropných pieskoch kanadskej firme Canadian Natural Resources za 8,5 miliardy USD.
Ako zdroje dodali, pre Chevron nie je tento biznis výhodný, keďže nízke ceny ropy zhoršujú vyhliadky ziskov. Ako kupec pripadá do úvahy opäť kanadská firma Canadian Natural Resources. Prevzatie podielu Chevronu by bol logický krok, nakoľko po dokončení kúpy podielu Shellu sa stane v projekte Athabaských ropných pieskov väčšinovým vlastníkom, dodali zdroje.
Veľké ropné firmy sa v poslednom období postupne sťahujú z kanadského energetického trhu, najmä z projektov v oblasti ťažby z ropných pieskov. Dôvodov je niekoľko. Čiastočne sú to nízke ceny ropy, potom vyššie náklady na prevádzku pri kanadských projektoch v porovnaní s americkými, kde firmy ťažia z bridlíc, ako aj obmedzená exportná kapacita ropovodov z oblastí západnej Kanady.
V marci sa pre predaj svojho podielu v kanadských ropných pieskoch rozhodla americká spoločnosť ConocoPhillips. Svoje aktíva v oblasti ropných pieskov a plynu predala kanadskej firme Cenovus Energy za takmer 13 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy