Rast svetového obchodu by sa mal tento rok zrýchliť na 2,4 %

Po slabom roku 2016 by mal svetový obchod tento a na budúci rok zaznamenať výraznejší rast. Predpokladá to Svetová obchodná organizácia (WTO). Zároveň ale upozorňuje, že neistota spojená s nástupom protekcionizmu a antiglobalizačných nálad predstavuje pre jej súčasnú prognózu určité riziko.
WTO oznámila, že po minuloročnom iba 1,3-% raste očakáva v tomto roku rast svetového obchodu o 2,4 %. Tempo rastu v minulom roku bolo najslabšie od vypuknutia svetovej finančnej krízy v roku 2008.
Šéf WTO Roberto Azevedo stanovil rozsah potenciálneho rastu obchodu v tomto roku od 1,8 % do 3,6 %. Aké tempo nakoniec dosiahne, to bude závisieť od faktorov ako vývoj úrokových sadzieb, fiškálna politika, výsledky volieb v niektorých vplyvných ekonomikách či náchylnosť k protekcionizmu alebo antiglobalizačná politika.
Čo sa týka budúceho roka, WTO očakáva rast svetového obchodu v rozmedzí od 2,1 % do 4 %.
Podľa Azeveda WTO dúfa, že situácia vo svetovej ekonomike sa stabilizuje, pričom poukázal aj na pokračujúcu neistotu v súvislosti s obchodnou politikou USA po nástupe Donalda Trumpa do prezidentského úradu. „Zatiaľ stále čakáme na to, akým smerom sa obchodná politika v USA bude vyvíjať,“ povedal Azevedo. Zároveň dodal, že WTO čaká aj na potvrdenie nového obchodného zástupcu USA, „čo umožní zmysluplnejší dialóg“. Trumpova administratíva nominovala na tento post Roberta Lighthizera.
Čo sa týka rastu obchodu v minulom roku, ktorý zaznamenal 8-ročné minimum, Azevedo poukázal najmä na „výrazné spomalenie tempa rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, ktorých dovoz vlani prakticky stagnoval“. Objavili sa však aj určité pozitíva, ktoré naznačili zotavenie svetového obchodu v tomto roku, čo dáva WTO dôvod na mierny optimizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy