W. Schäuble po voľbách navrhne mierne zníženie daní

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble navrhne po septembrových parlamentných voľbách mierne zníženie daní z nízkych a stredných príjmov. Uviedol to v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF.
Schäuble je členom konzervatívnej Kresťanskodemokratickej strany CDU kancelárky Angely Merkelovej, ktorá si zvolila bezpečnosť a daňové úľavy za hlavné témy kampane. CDU v prieskumoch vedie nad koaličnými sociálnymi demokratmi (SPD).
Stredoľavá SPD totiž uviedla, že nechce zvrátiť reformy na trhu práce a v oblasti sociálnych dávok, ktoré najviac zasiahli práve najchudobnejších obyvateľov. Plánuje však zvýšiť investície do infraštruktúry.
„Chceme mierne zníženie daní,“ povedal Schäuble pre ZDF. Odmietol však predstavu o novom dlhu, keďže by to znamenalo porušenie jeho cieľa, ktorým je vyrovnaný rozpočet. Práve ten bráni neobmedzenej flexibilite pri redukcii daní.
Schäuble dodal, že daňové škrty dosiahnu zhruba 15 miliárd eur. To je však podľa ekonómov príliš málo na to, aby spotrebitelia citeľnejšie zvýšili svoje výdavky.
Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v tejto súvislosti uviedla, že Nemecko má druhú najväčšiu daňovú záťaž spomedzi vyspelých priemyselných štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy