Najhoršie riadený japonský koncern súčasnosti: Akciám Toshiby hrozí, že budú stiahnuté z burzy

, reuters;iHNed Foto: TASR/AP;SITA/AP

Japonský koncern Toshiba oznámil obrovské straty. Dole ju ťahá bankrot americkej jadrovej divízie Westinghouse a nutnosť odpisov za miliardy dolárov.

Toshiba zverejnila už dvakrát odložené výsledky za posledný štvrťrok minulého roka. Vlastník jadrového koncernu Westinghouse, ktorého bankrot dostal firmu do terajším problémov, ale nemá schválenie audítorskej firmy PwC, ktorá sa pod ne odmietla podpísať. Audítori z PwC spochybňujú nielen výsledky za október až december 2016, ale aj za predchádzajúci rok, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenované zdroje.

Japonskému koncernu reálne hrozí, že jeho akcie budú stiahnuté z tokijskej burzy.

To by ďalej zhoršilo dôveryhodnosť firmy a viedlo k žalobám od akcionárov. Toshiba už tvrdú stratu dôvery zažila predvlani, keď vtedajšie vedenie priznalo, že od roku 2009 nadhodnotilo zisky koncernu o 155 miliárd jenov.

Dnes Toshiba za deväť mesiacov vykázala prevádzkovú stratu 576,3 miliardy jenov. Manažment koncernu predpokladá, že za celý finančný rok, ktorý sa skončil v marci 2017, bude mať stratu až deväť miliárd dolárov.

Toshibu ťahá ku dnu bankrot jej jadrovej divízie Westinghouse, ktorá tvorí asi tretinu obratu celého koncernu. Japonci kúpili v americkej firme väčšinu v roku 2006 za päť miliárd dolárov. Westinghouse dopláca na prekročenie rozpočtu a oneskorenie z realizácie štyroch nových reaktorov, ktoré sa po tridsiatich rokoch stavajú v Spojených štátoch. Audítori zároveň spochybnili spôsob, ktorým firma zaúčtovala prevzatie spoločnosti Chicago Bridge & Iron (CB & I).

Problémy vyústili do bankrotu Westinghouse podľa amerického článku 11, ktorý umožňuje reštrukturalizáciu firmy. Na problémy už doplatil šéf predstavenstva firmy Danny Roderick, ktorý vo funkcii skončil minulý týždeň. Roderick bol hlavnou osobou, ktorá pretláčala jadrové ambície japonského koncernu.

Toshibu trápia takmer existenčné problémy už tri roky. Odštartovali ju zlé výsledky v divíziách zameraných na počítače a elektroniku. Nasledoval už spomínaný škandál, kedy sa ukázalo, že Toshiba podvádzala pri zverejňovaní svojich finančných výsledkov. Japonský koncern nutne potrebuje peniaze, ktorými by pokryl straty. V marci 2016 odpredala ziskovú zdravotníckou divíziu firmy za 665,5 miliardy jenov japonskej spoločnosti Canon. Teraz krúži okolo divízie pamäťových čipov taiwanský výrobca Foxconn. Podľa zdrojov Wall Street Journal za ňu ponúkol až 27 miliárd dolárov. Pritom sama Toshiba ju vraj oceňuje na desať miliárd. Akcionári už v apríli schválili návrh na jej včlenenie za samostatnú firmu. Toshiba ale uprednostňuje predaj len jej časti.

Naopak rada by sa zbavila celej divízie na výrobu televízorov, kde Toshiba drží prvenstvo v uvedení prvého farebného  prijímača na japonský trh. Podľa odhadov môže priniesť rádovo niekoľko sto miliónov dolárov. Medzi záujemcami je turecký výrobca domácich spotrebičov Vestel a niektoré koncerny v Číne. Už vlani v júni Toshiba predala svoju divíziu bieleho tovaru čínskej firme Midea.

Súvisiace články

Aktuálne správy