500 infoagentov: Ak chcete poraziť forexový trh, musíte sledovať Twitter

, bloomberg Foto: SITA/AP

Kupovanie a predaj eura na základe predikčných tweetov poskytne traderom štyrikrát väčšie zisky ako zo štandardná carry-trade stratégia, kedy si obchodník požičiava v krajine s nižšou úrokovou sadzbou a peniaze použije na investíciu v krajine s vyššou maržou.

Traderi zahraničných mien už nemusia používať zložité analýzy a predpovede analytikov. Stačí im, keď budú často kontrolovať svoj Twitter. Túto konkurenčnú výhodu vo svojom výskume potvrdila dvojica výskumníkov z Virgínskej univerzity. Vahid Gholampour a Eric van Wincoop svojou prácou podporili myšlienku z novodobej odbornej literatúry, že informácie prvýkrát cirkulujú na sociálnych médiách, než sa plne odrazia v cenách mien a iných aktív.

Podľa výskumu je najlepšou stratégiou sledovať minimálne 500 "informačných agentov". Môžu to byť makléri, analytici a finanční komentátori. "Miera zvýšeného výnosu ma veľmi prekvapila. Potvrdzuje to názor, že Twitter je veľmi dobrým zdrojom súkromných informácií,"uviedol pre Bloomberg van Wincoop, ktorý predtým pôsobil ako ekonóm v newyorskom Fede.

Výhodou Twitteru je úzka špecializácia mnohých užívateľov. V odbore, o ktorom tweetujú, sú často hlboko zainteresovaní. Záleží im na dôveryhodnosti ich správ, preto sú tweety veľmi dobrým zdrojom informácií.

Dvojica vo výskume zistila, že na základe takzvaného Sharpovho pomeru, ktorý meria výnos na jednotku rizika, sa traderi používajúci Twitter dostali na viac ako dvojnásobnú hodnoty oproti carry-trade stratégii. Tí, ktorí používajú informácie zo sociálnej siete od menej ako 500 užívateľov, mali výsledok výrazne horší. Boli na tom ale stále lepšie, než traderi ignorujúci tento zdroj informácií. "Kľúčovou informáciou pre každý model finančného investovania sú očakávania druhých. Čiže to, čo nám Twitter poskytuje," uviedol Gholampour.

Súvisiace články

Aktuálne správy