Zlá správa pre Porošenka: Guvernérka ukrajinskej centrálnej banky rezignovala

, ČTK Foto: TASR/AP

Guvernérka ukrajinskej centrálnej banky Valerija Hontarevová rezignovala na svoju funkciu k 10. máju tohto roka. Oznámila to na tlačovej konferencii v Kyjeve. Po svojom odchode nepredpokladá žiadne zmeny v politike centrálnej banky. Prezidentovi Petrovi Porošenkovi predložila aj niekoľko mien svojich možných nástupcov.

Valerija Hontarevová bola vo funkcii od roku 2014 a zaviedla rozsiahle protikrízové ​​opatrenia. Za jej úsilie ju ocenil Medzinárodný menový fond. Pod jej vedením bola napríklad zatvorená asi polovica ukrajinských bánk a krajina prešla na pohyblivý výmenný kurz. Najväčšiu ukrajinskú banku Privat Bank zoštátnila.

Ako šéfka centrálnej banky čelila aj protestným kampaniam a vyhrážkam, pred svojou kanceláriou dokonca našla položenú rakvu. Jej odchod je podľa komentátorov zlou správou pre Porošenka, ktorý prichádza o dôležitého spojenca. Fakt, že svoju bývalú obchodnú partnerku nedokázal vo funkcii udržať, môže sťažiť hľadanie jej nástupcu, domnieva sa agentúra Reuters.

"Hontarevovú často kritizovali, ale ja ju súdim podľa toho, čo dokázala za cenu veľkého osobného rizika. A to stojí za povšimnutie," uviedol analytik Tim Ash zo spoločnosti Bluebay Asset Management.

Medzinárodný menový fond pred dvoma rokmi sľúbil Ukrajine pôžičku v celkovom objeme 17,5 miliardy dolárov. Zatiaľ vyplatil zhruba polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy