Geopolitika aj pokles zásob: Cena ropy pôjde hore aj o 20 percent

, CNBC Foto: SITA/AP

Od amerického útoku na Sýriu sa ropa pohybuje na štvortýždňových maximách. Podľa Royal Bank of Canada sa kvôli letnej sezóne aj politickým tlakom vyšplhá okolo polovice roka až o dvadsať percent.

Šéfka komoditných obchodov RBC Helima Croft vyhlásila v rozhovore pre televíziu CNBC, že sa, podľa analýzy kanadskej banky, ropa v najbližších mesiacoch vyšplhá na cenu niečo cez 60 dolárov za barel. Tak razantný nárast by znamenal zvýšenie o dvadsať percent. Benzín by na americkom trhu zdražel na 1,80 dolára za galón. "Predpovedáme rast okolo polovice roka. Práve končí obdobie údržby a čaká nás pokles zásob, čo bude jedným z dôvodov rastu cien, ktoré doteraz tlačili dole predovšetkým vysoké zásoby v Spojených štátoch," uviedla Croftová.

Hodnota čierneho zlata koncom minulého týždňa vyskočila o dve percentá, a to v nadväznosti na dianie v Sýrii. Americký prezident Donald Trump nariadil útok na leteckú základňu na západe Sýrie v reakcii na chemický útok v provincii Idlib, z ktorého USA obviňujú vládu prezidenta Asada. V piatok rástla cena WTI o percento na 52,24 dolára za barel, čo bola najvyššia zatváracia hodnota za posledný mesiac. Dnes už je na 52,84 dolárov za barel. Stále sa však od začiatku roka nachádza o tri percentá nižšie.

Situácia v Sýrii vraj zatiaľ s cenou najdôležitejšej komodity príliš pohybovať nebude. Po šesť rokov trvajúcej občianskej vojne je totiž už väčšina lokálnej produkcie odstavená. Mierne turbulencie by však mohli nastať z dôvodu iných politických tlakov. Jedným z nich je ďalší vývoj spolupráce Ruska a štátov Perzského zálivu v obmedzení predaja ropy na trh. Druhým sú májové prezidentské voľby v Iráne, pri ktorých bude zaujímavé pozorovať reakciu na intervenčnú zahraničnú politiku Spojených štátov. Ako ďalší z faktorov banka uviedla zvyčajne rastúci dopyt po čiernom zlate počas letných mesiacov.

"Ak nebudú útoky v Sýrii nasledované tlakom na zvrhnutie prezidenta Asada, tak sa žiadny z negatívnych scenárov neuskutoční. Vplyv na ropný trh bude teda minimálny. Z dôvodu rozporuplných názorov amerického prezidenta na Stredný východ sa však stále pohybujeme v pomerne neznámych a nejasných vodách,"analyzovala Croftová.

Toto sú však skôr dlhodobé predpovede. Čo sa týka blížiacich sa udalostí, za kľúčovú kanadská banka uviedla schôdzu krajín OPEC, ktorá sa uskutoční 25. mája. To by mohlo mať na cenu čierneho zlata okamžitý dopad. "Očakávame, že OPEC dohodu o obmedzení predaja ropy predĺži o ďalších šesť mesiacov, z čoho sa , z čoho sa snažíme odvodzovať budúci vývoj v druhej polovici roka," dodala Croftová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy