Problém pre obe strany: Na exporte kvôli Brexitu najviac stratí Nemecko, USA čaká najväčší výpadok v investíciách

, Euler Hermes;BBC Foto: SITA/AP

Nemecko, Holandsko, Francúzsko. Také je poradie krajín, ktoré najviac utrpia odchodom Veľkej Británie z Európskej únie v roku 2019. Podľa publikácie Euler Hermes The Taming of the Brexit Nemecko stratí na svojom exporte do Spojeného kráľovstva 8 miliárd eur, Holandsko 4 a Francúzsko 3 miliardy eur.

Čo sa týka výpadku v investíciách kvôli Brexitu, experti Euler Hermes očakávajú na prvých troch priečkach trojicu krajín s najväčšími stratami: USA (25 miliárd eur), Holandsko (15 miliárd eur) a Francúzsko (6 miliárd eur).

Eurozóna môže celkovo podľa odborníkov v priebehu najbližších 4 rokov stratiť až 24,6 miliardy eur na exporte tovarov. Ďalších 5,5 miliardy eur predstavujú straty na exporte služieb. Očakáva sa tiež pokles vo vývoji HDP o 0,4 percentuálne body, objem priamych zahraničných investícií má byť podľa expertov o 18,2 miliardy eur nižší.

Malé a stredné podniky v Nemecku žiadajú zmierlivý Brexit. Táto skupina by mohla v prípade, že bude Veľká Británia vyradená z jednotného trhu, prísť o miliardy eur. Šéf asociácie, ktorá združuje 270 tisíc malých a stredných podnikov, pre BBC World Service uviedol, že "tvrdý Brexit by poškodil

Mario Ohoven dodal, že rokovania by mali byť "vedené ekonomickým zmyslom a nie politickými ideológiami". Jeho postoj je podľa BBC odklonom od ostatných popredných nemeckých hlasov. V septembri minulého roka, šéf Zväzu nemeckého priemyslu (BDI) naopak uviedol, že je "lepšie mať tvrdý Brexit, ktorý funguje".

Nemeckí politici takmer jednomyseľne zdôraznili, že Spojené kráľovstvo nemôže mať neobmedzený prístup na jednotný európsky trh, ak neumožní voľný pohyb občanov EÚ. Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň vo svojom liste Európskej únii uviedla, že v nadchádzajúcich rokovaniach o Brexitu "nebude usilovať o členstvo na jednotnom trhu".

Podľa Ohovena by však dohoda bez jediného prístupu na trh bola problémom pre obe krajiny. Zdôraznil pritom úzke ekonomické väzby medzi Spojeným kráľovstvom a nemeckými malými a strednými podnikmi, ktoré navyše tvoria podstatnú časť ekonomiky krajiny.

Podľa publikácie The Taming of the Brexit krajinu ako Slovensko odchod Veľkej Británie ovplyvní len v nízkej miere. Export tovarov nám má v období 2017-21 klesnúť o 0,2 miliardy eur, export služieb odborníci Euler Hermes predpokladajú nemenný a HDP má klesnúť o 0,3 percentuálne body. Čo a týka insolventnosti v podnikateľskom prostredí, počas stanovených rokov má byť nižšia o menej než 1 %.

„Brexit v dlhodobom horizonte nemusí byť ekonomickou katastrofou, ale je jasné, že výrazne ovplyvní európsky trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, pričom možno očakávať obmedzenia na rôznych úrovniach vzájomného obchodovania medzi krajinami,“ komentuje závery publikácie Country Manager spoločnosti Euler Hermes Peter Mucina.

Veľká Británia 29. marca 2017 oficiálne oznámila Bruselu zámer opustiť Európsku úniu. Začali sa tak dvojročné rokovania ohľadom urovnania vzťahov a záväzkov Spojeného kráľovstva a únie. Definitívny odchod je stanovený na jar 2019.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy