Banky by sa nemali nedobytných úverov zbavovať príliš rýchlo

Taliansky minister financií a hospodárstva Pier Carlo Padoan si myslí, že banky by mali dostať primeraný čas na odpredaj nedobytných úverov. Európska centrálna banka (ECB) by mala obozretne pristupovať k snahe vyčistiť bilancie bánk.
ECB tlačí na inštitúcie s množstvom nedobytných úverov, aby ich čo najrýchlejšie predali. Padoan po zasadnutí ministrov financií v maltskej Vallette vyjadril súhlas s touto politikou, ktorá má znížiť objem nedobytných úverov rýchlejším tempom než v súčasnosti. No upozornil, že by sa tak nemalo diať príliš rýchlo, aby banky mohli pri predaji nedobytných úverov získať lepšiu cenu alebo dokonca vymôcť splatenie dlhu od svojich klientov.
„Nemôžeme požadovať, aby sa banky okamžite zbavili nedobytných úverov, keďže by ich to mohlo destabilizovať. Najmä vtedy, ak sa problém týka viacerých inštitúcií v rovnakom bankovom systéme,“ povedal Padoan na tlačovej konferencii.
Najväčší problém majú talianske banky, ktoré majú v bilanciách až štvrtinu nedobytných úverov v EÚ. Európske inštitúcie majú nedobytné úvery v celkovej výške viac než bilión eur, ktoré nahromadili od globálnej finančnej krízy v roku 2008. Firmy a domácnosti vtedy nedokázali splácať svoje dlhy. Tento problém sa dotýka najmä južných členských krajín.
Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) má spomedzi talianskych bánk najväčší podiel nedobytných úverov ku kapitálu. V súčasnosti rokuje s európskymi inštitúciami o podmienkach záchranného balíka. Ten má pokryť deficit, ktorý vznikne po odpísaní väčšiny týchto úverov. Padoan dúfa, že záchranný plán bude uzatvorený už čoskoro.
Ďalším problémovým „dieťaťom“ Talianska je UniCredit, ktorá v tomto roku predala nedobytné úvery v celkovej výške 17,7 miliardy eur v priemere za 13 % ich nominálnej hodnoty. Okrem toho z emisie nových akcií získala 13 miliárd eur na kompenzáciu kapitálového schodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy