Ľudia v USA sú až žalostne nepripravení na mimoriadne finančné výdavky

Finančná situácia takmer polovice amerických domácností sa ani po viac ako siedmich rokov od skončenia najhoršej hospodárskej krízy v tomto storočí nezlepšila. Podľa aktuálnej štúdie je skoro 50 % domácností v USA stále veľmi zraniteľných v prípade nečakanej pohromy.
Nový prieskum, ktorý zverejnila spoločnosť HomeServe USA, odhalil, že ľudia v USA sú až žalostne nepripravení na mimoriadne finančné výdavky.
Konkrétne až 19 % Američanov v prieskume uviedlo, že si neodložili bokom žiadne peniaze na nečakané krízové situácie. A ďalších 31 % respondentov má v „rezerve“ menej ako 500 USD (468,78 eura) na pokrytie mimoriadnych výdavkov.
V separátnej štúdii poisťovne MetLife zase 49 % zamestnancov v USA vyjadrilo „znepokojenie, obavy, úzkosť až strach“ z ich aktuálnej finančnej situácie.
Jedným z možných vysvetlení je, že Američanov ťažia rovnako veľké dlhy ako počas recesie. Newyorská centrálna banka Fed tento týždeň predpovedala, že celková zadlženosť domácností sa v roku 2017 vyšplhá na 12,68 bilióna USD. Naposledy dosiahla výška dlhov amerických domácností takúto úroveň v 3. kvartáli 2008, keď vrcholila hospodárska kríza.
Už koncom minulého roka sa celková zadlženosť obyvateľov v USA vyšplhala na 12,58 bilióna USD. Ale podiel dlhov z hypoték na celkovom zadlžení je tentoraz menší ako počas recesie, zato stúpli dlhy Američanov na kúpu auta a študentské pôžičky.
Stačí pritom málo, napríklad choroba a vysoký účet za zdravotnú starostlivosť a mnohí Američania sa môžu ocitnúť na pokraji osobného bankrotu.
Kľúčom pri posudzovaní stavu financií a celkového blahobytu domácností v USA je preto ich schopnosť „ustáť“ výpadok či prerušenie príjmov, napríklad počas choroby alebo straty pracovného miesta, uvádza sa v správe centrálnej banky Fed. Na prieskume, ktorý si banka objednala, sa zúčastnilo takmer 9000 dospelých obyvateľov USA.
Ale nie všetci sú na tom biedne. Anketa HomeServe USA zároveň odhalila, že vyše 25 % Američanov má odložených bokom 8000 USD, prípadne viac. Najviac peňazí na nečakané výdavky majú respondenti nad 65 rokov, a to najmä na zdravotnú starostlivosť, prípadne na kúpu auta.

Súvisiace články

Aktuálne správy