Raketový útok USA na Sýriu: Zlato a striebro poskočili hore, akcie hlásia prepad

, BI Foto: SITA/AP

Cena zlata a striebra prudko vzrástli v piatok v reakcii na správy, že USA vypálili viac ako 50 rakiet Tomahawk z vojnových lodí umiestnených v Stredomorí na sýrsku základňu.

Komodity, považované za bezpečné útočisko v čase finančnej a politickej otrasy, vzrástli o viac ako 1%. Vojenská akcia americkej armády nasledovala ako odpoveď na chemický útok, ktorý v pondelok zabil najmenej 80 ľudí v severozápadnej časti Sýrie. Z mesta Homs v západnej Sýrii, asi 160 kilometrov severne od hlavného mesta Damasku, hlásia podľa agentúry Reuters minimálne päť mŕtvych a sedem zranených.  Aj keď cieľom viac ako 50 rakiet Tomahawk boli pristávacie dráhy a infraštruktúra základne, riadené strely stále so sebou nesú riziko obetí na životoch. Prvotné správy zo sýrskych vojenských zdrojov hovoria, že útok "viedol k stratám," ako poznamenáva Reuters.

Zlato zaznamenalo skok až o 1,07 %

Najviac si dokázali pripísať akcie zlatého ťažobného indexu Randgold Resources, + 2 %

Podobne zareagovalo aj striebro.

Ceny ropy tiež skočilo po zásahu USA, benchmark WTI až o 1,26 %. "Hoci sme zaznamenali mierny ústup od nočných maxím nad 53 USD za barel, nepokoj na Blízkom východe má jasný potenciál ďalej narušiť toky ropy. Zatiaľ nie je vidieť rýchly návrat do čiastkových 50 dolárových úrovní, ktoré ovládali obchodovanie počas marca," komentuje situáciu Tony Cross, analytik trhu v TopTradr.

Útok poslal výnosy amerických dlhopisov a futures na akciovom trhu dole.

Akcie v Európe po otvorení trhov zostali na všetkých hlavných burzách kontinentu v záporných hodnotách, aj keď straty sú doteraz pomerne malé.Britský FTSE 100 stráca iba 0,04 %.

Rástla cena akcií BAE Systems, firmy zameranej na letecké inžinierstvo, obranu a bezpečnosť, ktorá získala 1,7 %. Medzi najväčšie prepadáky sa zaradili z veľkej časti spoločnosti zamerané na produkciu ropy a priemyselného tovaru.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy